Fejrer fødselsdag i turbulent tid

Kronprinsen fylder 54 år, og han kan se tilbage på et år med op- og neture

Udgivet Opdateret

Det er ikke kun Kristi himmelfartsdag, der markeres den 26. maj. Kronprins Frederik fejrer nemlig sin 54-års fødselsdag.

Når kronprinsen sidder ved fødselsdagsbordet, er der sket meget, siden han sidst lod sig fejre.

Nu har han en søn, der er flyttet hjemmefra, og en datter, der snart pakker kufferterne og også flyver fra reden.

15-årige prinsesse Isabella skal nemlig gøre 16-årige prins Christian selskab på kostskolen Herlufsholm.

Siden den beslutning blev taget, er skolen kommet i modvind. Det er sket efter TV 2's dokumentar "Herlufsholms hemmeligheder: Vold, krænkelser og mobning". 

Her fortæller flere tidligere elever om en hverdag med overgreb og frygt.

Kronprins Frederik fylder 54.
Kronprins Frederik fylder 54.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire børn. Snart bor kun to af dem med familien på Amalienborg. (Arkivfoto).
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire børn. Snart bor kun to af dem med familien på Amalienborg. (Arkivfoto).
I april var Indiens premiereminister, Narendra Modi, på officielt besøg i Danmark. (Arkivfoto).
I april var Indiens premiereminister, Narendra Modi, på officielt besøg i Danmark. (Arkivfoto).

'Hjerteskærende'

Efter dokumentaren har kronprinsen og kronprinsessen taget kraftigt afstand fra de episoder, som beskrives i dokumentaren.

- Det er hjerteskærende at høre om systematisk mobning og om den krænkelses- og voldskultur, som mange har været en del af. Det er helt uacceptabelt, skrev parret i et opslag på Facebook.

Ud over turbulensen omkring Herlufsholm har det seneste år også budt på prinsesse Isabellas konfirmation, som blev holdt i Fredensborg Slotskirke.

Kronprins Frederik

Fødsel: Kronprins Frederik er født den 26. maj 1968

Dåb: Kronprinsen er døbt i Holmens Kirke, København den 24. juni 1968 og konfirmeret i Fredensborg Slotskirke den 28. maj 1981.

Ægteskab: Den 14. maj 2004 giftede Kronprinsen sig med frk. Mary Elizabeth Donaldson, som ved brylluppet blev H.K.H. Kronprinsesse Mary Elizabeth af Danmark. Vielsen foregik i Københavns Domkirke og bryllupsfesten blev holdt på Fredensborg Slot.

Børn: ​H.K.H. Prins Christian Valdemar Henri John, født den 15. oktober 2005, og H.K.H. Prinsesse Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, født den 21. april 2007. H.K.H. Prins Vincent Frederik Minik Alexander, født den 8. januar 2011 og H.K.H. Prinsesse Josephine Sophia Ivalo Mathilda, født den 8. januar 2011.

Kilde: Kongehuset.dk.

null

Næste i rækken

Engang bliver kronprins Frederik til kong Frederik, men dronning Margrethe sidder stadig solidt på tronen.

Det blev fejret i januar, hvor 82-årige dronning Margrethe kunne markere sit 50-års regentjubilæum.

Der var god afstand, da kronprins Frederik den 14. januar deltog i Folketingets markering af dronningens 50-års regentjubilæum. (Arkivfoto).
Der var god afstand, da kronprins Frederik den 14. januar deltog i Folketingets markering af dronningens 50-års regentjubilæum. (Arkivfoto).

En stor del af festlighederne blev dog udsat på grund af de coronarestriktioner, som var på det tidspunkt. Derfor kan kronprins Frederik se frem til at fejre sin mor igen den 10. og 11. september.

Kronprins Frederik er født i 1968 og er gift med kronprinsesse Mary. Ud over børnene prinsesse Isabella og prins Christian har de to også tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine på 11 år.

Når kalenderen viser 6. juni skal både kronprinsen og kronprinsessen løbe Royal Run, som i år foregår seks steder.

Arvefølgen til den danske trone

Dronning Margrethe har været dronning af Danmark siden 1972, og siden Kronprins Frederiks fødsel, har han været nummer ét til at overtage fra hende, når hun engang ikke er regent længere. Men der findes mange andre, foruden Frederik, der står til at tage over i det, der hedder arvefølgen til den danske trone:

1 Kronprins Frederik
2 Prins Christian
3 Prinsesse Isabella
4 Prins Vincent
5 Prinsesse Josephine
6 Prins Joachim
7 Prins Nikolai
8 Prins Felix
9 Prins Henrik (søn af prins Joachim)
10 Prinsesse Athena
11 Prinsesse Benedikte
12 Prinsesse Elisabeth

Kilde: Henrik Gam: Tronfølge i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 3. maj 2018.

null
Powered by Labrador CMS