TV-vært deler billede af pegefinger: Ser helt forkert ud på grund af udbredt syndrom

Det kan se mystisk ud, men Raynauds sygdom er ganske udbredt.

Raynauds sygdom giver dårlig blodcirkulation i fingre og tæer, og det kan være særdeles smertefuldt. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Den britiske tv- og radiovært Jenni Falconer lider af Raynauds sygdom, og det er hun langt fra den eneste, der gør.

Det afslører et opslag på hendes Instagram-profil, hvor hun har delt et billede af sin hånd med en pegefinger, der ser ret speciel ud.

Fingeren er fuldstændig bleg, mens resten af fingrene og hånden har en helt normal kulør.

– Det her er min hånd, når den er mest attraktiv… Andre der lider af dårlig cirkulation?, spørger hun i sit opslag, som du kan se herunder.


Opslaget har fået stor respons, og mange skriver i kommentarer om deres oplevelser med den samme lidelse. Og det er ikke så underligt – undersøgelser viser nemlig, at omkring 10 procent af alle kvinder og otte procent af alle mand døjer med Raynauds sygdom, mens op mod 25 procent har oplevet tilsvarende symptomer.

Raynauds sygdom kan være smertefuld

Hvis man lider af Raynauds sygdom kan man få anfald, hvor især ens fingre eller tæer bliver ramt af blodmangel. Det ramte område bliver først blegt, så blåligt og til sidst rødt og hævet. Anfaldende kan give en prikkende eller stikkende fornemmelse, og det kan være meget smertefuldt.

Hvis man vil undgå de ubehagelige anfald er deet vigtigste, at holde sig varm, og det kan være en god idé at droppe smøgerne, hvis man ryger.

Jennifer Falconer har ifølge Mirror tidligere fortalt om sine oplevelser med sygdommen.

– Jeg har lidt af det i mine fingre og tæer, siden jeg var 17 år gammel, og det kan være så smertefuldt, at jeg får tårer i øjnene, har hun fortalt til Mirror.

Sygdommen er kun blevet værre for tv-værten med alderen, og anfaldende kan vare op til en halv time. Hun har fortalt, at det er når fingrene eller tæerne, “kommer til live igen”, at det bliver ubehageligt og smertefuldt. Hun beskriver det som en følelse af at blive stukket med cocktailspyd samtidig med, at der kan være en brændende fornemmelse.

Jennifer Falconer viser, udover sin oplevelse med Raynauds sygdom, ivrigt frem af sit liv på Instagram. Det er især billeder fra ferier, naturoplevelser og fritidsaktiviteter, hun deler med sine mere end 90.000 følgere.


Fakta om Raynauds sygdom

– Raynauds sygdom er en form for gigtsygdom, der er ganske udbredt.

– Raynauds sygdom er en lidelse, der giver dårlig blodcirkulation i primært fingre og tæer. Det kan dog også ramme i næse og tungespids.

– Symptomerne viser sig i anfald, hvor for eksempel en finger bliver bleg. Efterfølgende bliver det ramte område blåligt og til sidst rødt og hævet. Anfaldende kan give prikkende fornemmelse i fingeren og i nogle tilfælde være ganske ubehageligt og smertefuldt.

– Anfaldene skyldes spasmer i form af sammentrækninger i blodårerne. De kan især blive udløst af kulde.

– Sygdommen findes i en primær og langt mere sjælden sekundær form. Den primære form er almindelig i et køligt, fugtigt klima som det danske. Cirka 25 procent af befolkningen har oplevet denne type symptomer, oftest i mild grad, og hos cirka 10 procent af alle voksne kvinder og otte procent af voksne mænd er tilstanden tilbagevendende i mere eller mindre udtalt grad.

– Den sjældnere sekundære form har sammenhæng med andre mere alvorlige lidelser.

Kilder: Gigtforeningen og Sundhed.dk

Powered by Labrador CMS