Skuffende eller ambitiøs? Hypet film splitter anmeldere

Tenet bliver både rost som "film i sin reneste form" og kaldt Christopher Nolans svageste film hidtil.

Udgivet Opdateret

Forventningerne har været enorme. Christopher Nolans længe ventede film Tenet, der får premiere på onsdag, skal i bedste fald redde filmsommeren i kølvandet på coronanedlukningen.

Men anmelderne er langt fra enige om, hvorvidt de kan anbefale en tur i biografen for at se den hypede actionthriller.

I den begejstrede ende er filmmagasinet Ekko, som giver Tenet fem ud af seks stjerner.

– Indimellem er filmen så blændende ambitiøs, at man næsten glemmer at trække vejret, lyder de rosende ord.

– Som i de bedste af Nolans film får man både enorm spænding og en visionær auteurs originalitet. Det er film i sin reneste form.

I den anden ende af spektret er Ekstra Bladet, der kalder filmen for “fælt skuffende” og kvitterer med tre ud af seks stjerner.

– Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at det er Nolans hidtil svageste udspil, skriver Ekstra Bladets anmelder.

Filmen er ifølge avisen “så snørklet, at det nærmest bliver komisk. Og det er bestemt ikke meningen, vi skal grine. For Nolan er som bekendt også en ganske selvhøjtidelig instruktør”.

Også Berlingskes anmelder giver tre ud af seks stjerner og kalder filmen en “gammeldags, klichéfyldt actionsfilm”.

Informations anmelder mener heller ikke, at Christopher Nolan, der også står bag storfilm som Inception og Interstellar, ikke ligefrem overgår sig selv.

Men han formår med Tenet stadig at fascinere og overraske sit publikum, lyder vurderingen.

– Følelsesmæssigt er Christopher Nolans nye film, Tenet, ikke lige så stærk som hans tidligere film. Men det er stadigvæk en fascinerende, smuk og elementært spændende rejse ind i instruktørens krøllede hjerne, skriver Information.

I “Tenet” skal den navnløse hovedperson, der spilles af John David Washington, redde menneskeheden fra en fjende, hvis våben kan forvride tiden. Filmen byder derfor på scener, som både opleves forfra og bagfra.

Det betyder, at filmen – ligesom flere andre af Nolans film – bliver “lige så meget en intellektuel udfordring, som en fysisk og følelsesmæssig oplevelse”, skriver Informations anmelder.

Powered by Labrador CMS