Kort og kontant: Henrik kræver titel som kongegemal
Prins Henrik udelukker ikke, han kan blive begravet ved siden af dronningen - men han har et ufravigeligt krav.
Under stor mediebevågenhed har et drama udspillet sig i det danske kongehus, efter dronningens mand, prins Henrik, har gjort klart, at han ikke ønsker at blive begravet sammen med sin ægtefælle ved Roskilde Domkirke.
Men TV2 har fået oplyst af Billedbladet, at man i torsdagens udgave af ugebladet kan læse det ufravigelige krav, som prinsen stiller, hvis han skal ændre mening og stedes til hvile ved siden af sin kone gennem indtil videre 50 år.
– Jeg synes, at hvis hun vil have mig begravet med hende, at hun skal gøre mig til kongegemal. Færdig! Men jeg er ligeglad … men enhver mand kan da ikke, hvis han ikke er ligeværdig med sin kone, blive begravet med hende. Det er umuligt, skal prins Henrik ifølge TV2 have udtalt til ugebladet.
Teoretisk set i orden
Lektor på Saxo-Instituttet Jes Fabricius Møller, der har forsket i monarkiet, fortalte tirsdag til Politiken, at dronningen teoretisk set godt kan efterkomme prins Henriks krav, men at han ser det som usandsynligt.
– Teoretisk ligger det inden for hendes prærogativ (at ændre Henriks titel til kongegemal, red.), men på det her felt antager jeg, at hun har modtaget juridisk rådgivning. Og jeg ville selv betragte det som en unødig sammenblanding af kategorier at ændre på prinsens titel, vurderer Jes Fabricius Møller.
Gik tilbage til prins
Prins Henrik har tidligere haft titlen som prinsgemal for at skelne mellem ham og de yngre prinser i kongehuset. Efter sin pension, som dronningen offentliggjorde i sin nytårstale ved indgangen af 2016, gik han tilbage til den mere uformelle titel som prins.
– H.K.H. Prins Henrik har efter eget ønsket – i forlængelse af sin pension – ændret sin titel til det mindre formelle prins Henrik. H.K.H. synes, at titlen passer bedre til hans nuværende situation som pensionist, sagde Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby dengang til TV2.
Blå bog om prins Henrik
* Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig. Han er altså 81 år.
* Den næstældste af i alt syv søskende.
* Blev 10. juni 1967 i Holmens Kirke gift med Margrethe, der dengang var kronprinsesse i Danmark.
* Far til kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969).
* I dronning Magrethes nytårstale i 2015 blev det meddelt, at prins Henrik ville pensioneres.
* I april 2016 frasagde han sig sin titel som prinsgemal for igen at blive tituleret prins Henrik.
* I sin ungdom har prins Henrik læst blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk. Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.
* Ud over dansk og fransk taler prinsen engelsk, kinesisk og vietnamesisk.
* Driver vinslottet Château de Caix i Cahors i Frankrig. Slottet er også regentparrets sommerresidens og ligger tæt på prinsens barndomsegn.
* Prinsen har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.
* Bedstefar til prins Nikolai (1999), prins Felix (2002) prins Christian (2005), prinsesse Isabella (2007), prins Henrik (2009), prins Vincent (2011), prinsesse Josephine (2011) og prinsesse Athena (2012).