Forsvarer dem de andre ikke vil lege med

Thorkild Høyer har været forsvarsadvokat for anklagede i nogle af de mest spektakulære og grusomme sager. 27. marts fylder han 75 år

Udgivet Opdateret

I Danmark har alle ret til et forsvar, og Thorkild Høyer har gjort sit til, at netop det grundprincip er blevet opfyldt.

Den garvede forsvarsadvokat har forsvaret anklagede i Blekingegadebanden, i terrorsager, i narkosager og dertil en lang række rockermedlemmer, som har siddet på anklagebænken.

Han var sågar fredsmægler under Den Store Nordiske Rockerkrig i 1990'erne og har tilmed skrevet en bog om den voldsomme konflikt.

Det er en begivenhedsrig karriere, Thorkild Høyer kan se tilbage på, når han den 27. marts fylder 75 år.

Uddannet i 1976

Efter en opvækst i det nordjyske med fire andre søskende og et engagement i ungdomsoprøret blev Thorkild Høyer advokat i 1976 og opbyggede sig siden en imponerende portefølje af klienter anklaget for diverse grumme forbrydelser.

Thorkild Høyer har tidligere fortalt, at det gjorde stort indtryk på ham at forsvare en af Blekingegadebandens medlemmer. Vedkommende havde foretaget handlinger, der i Høyers øjne var 'helt langt ude', men alle har ret til et forsvar, sagde Høyer. (Arkivfoto).
Thorkild Høyer har tidligere fortalt, at det gjorde stort indtryk på ham at forsvare en af Blekingegadebandens medlemmer. Vedkommende havde foretaget handlinger, der i Høyers øjne var "helt langt ude", men alle har ret til et forsvar, sagde Høyer. (Arkivfoto).

Høyer er åbenmundet og har skabt sig et ry som en nærmest debatterende jurist. Han har ofte givet sit besyv med om retstilstand, politiske forhold og menneskerettigheder.

Tillige blev han aktiv og formand i foreningen Levende Menneskerettigheder.

Stadig i vigør

Han er ikke færdig. Høyer er stadig i fuld gang som advokat, og sidste år vandt han Dreyers Fonds Hæderspris for sin mangeårige juridiske indsats.

Over for brancheorganisationen Danske Advokater løftede han i den forbindelse lidt af sløret for, hvorfor han netop valgte at blive forsvarsadvokat.

- Vi havde to gårde, så der var mange ansatte. Mine forældre tog sig altid af de svage, og vagabonderne blev også inviteret indenfor. Min mors udprægede retfærdighedssans udviklede min, og det gjorde studenteroprøret også, selv om det på mange måder gik for langt.

- I hvert fald fik jeg tidligt en oprørstrang og især mod mægtige modstandere, som det ofte er i straffesager, hvor en tiltalt står over for staten som anklager, lød det fra Høyer.

Thorkild Høyer er gift med psykoterapeut Jytte Skjøt Møller og far til en datter.

Powered by Labrador CMS