Fødselar har solgt millioner af plader

Wyclef Jean, der 17. oktober fylder 50 år, overkom med stor succes kulturchokket fra det fattige Haiti til det rige USA og valgte at tage sin bid af æblet.

Da familien rykkede fra Haiti til USA, tog livet en helt ny drejning for den senere rapper, musiker og skuespiller Wyclef Jean. Foto: Patricia De Melo Moeria/Scanpix
Udgivet Opdateret

Med en opvækst i det ludfattige Haiti var odds rigtig ringe fra fødslen for Wyclef Jean.

Men da hans familie flyttede til USA – til Brooklyn i New York – da han var ni år gammel, blev raketten sat i flasken til en kometkarriere i musikkens tjeneste.

Artiklen fortsætter under videoen 

Når han 17. oktober fylder 50 år, kan Wyclef Jean se tilbage på en karriere, der i 90’erne tog voldsom fart med en kortvarig succes med hip hop gruppen The Fugees.

Her kæmpede han sig sammen med sangeren Lauryn Hill og fætteren Prakazrel Michel til et debutalbum, som solgte to millioner kopier på verdensplan.

Men i forhold til den ellers berygtede og normalt svære toer så stak det her helt af. Albummet “The Score” blev i 1996 en af årets mest solgte skiver og fik for alvor The Fugees ind på alverdens radiostationer.

18 millioner kopier solgte albummet, og de tre rappere indkasserede en grammy for bedste rap-album.

Har været vidt omkring

Herfra har en nysgerrig Wyclef Jean udviklet sig i mange retninger. Dels i en solokarriere efter Fugees relativt korte levetid, hvor han også har samarbejdet med blandt andre Shakira om megahittet “Hips Don’t Lie”.

Men han har også rettet blikket mod sit hjemland og gjort meget for at rejse opmærksomhed omkring jordskælvsofrene i Haiti og fattigdommen i landet.

Han forsøgte endda på et tidspunkt at stille op til præsidentvalget i Haiti. Han måtte dog trække sig, da han ikke havde boet i landet længe nok.

Powered by Labrador CMS