Dansk forfatter kan vinde international pris

34-årige Olga Ravn er som en af seks forfattere fra hele verden med i opløbet til at vinde litteraturprisen 'International Booker Prize'

Den danske forfatter Olga Ravn er i spil til at modtage en international litteraturpris. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Den danske forfatter Olga Ravn er kommet et skridt nærmere international hæder for den engelske udgave af hendes roman ‘De ansatte’.

Romanen blev publiceret i 2018 på Gyldendal.

I marts kom hun som en af 13 forfattere med på den såkaldte longlist til ‘The International Booker Prize’, som er en international litteraturpris.

Nu er den oversatte version af romanen under titlen ‘The Employees’ kommet skridtet videre og er også med på shortlisten, der består af seks forfattere. Det fremgår af hjemmesiden for den store pris for fiktion oversat til engelsk.

Vinder modtager 435.000 kroner

2. juni bliver det meddelt, hvem der modtager prisen for 2021.

De øvrige kandidater er to bøger oversat fra fransk, to oversat fra spansk og en fra russisk.

De seks kandidater beskrives af prisuddeleren som “revolutionære i form, indhold og udgangspunkt” og som “vedkommende, energiske og vildt originale litterære værker”.

Shortlisten er udvalgt af et panel af historikere, journalister og forfattere – heriblandt en forfatter, der tidligere har stået på shortlisten til den britiske hovedpris, Man Booker.

Da Ravn i første omgang kom med på longlist til prisen, kommenterede Gyldendal på den store nyhed:

– Det er fantastisk, at Olga Ravn med nomineringen får denne ekstraordinære internationale anerkendelse for sit forfatterskab, der altid formår at gøre litteraturen brændende aktuel ved at kombinere original formtænkning med undersøgelser af tidens vigtigste spørgsmål, sagde forlagschef for Gyldendal Skønlitteratur Simon Pasternak.

Med prisen følger 50.000 pund, hvilket svarer til 435.000 danske kroner. Pengene deles mellem forfatter og oversætter.

Skrev om fødselsdepression

34-årige Olga Ravn er uddannet fra Forfatterskolen i 2010 og debuterede i 2012 med digtsamlingen ‘Jeg æder mig selv som lyng’.

og sidste år udkom romanen – oversat af Martin Aitkens – i Storbritannien.

Senest er den populære forfatter udkommet med romanen ‘Mit arbejde’, der handler om en kvindes kamp med fødselsdepression.

For den modtog hun Politikens Litteraturpris i 2020. Ifølge Politiken har bogen været med til at starte en folkelig bevægelse om at italesætte dårlige oplevelser på hospitalers fødegange.

Powered by Labrador CMS