Årgang 0-kendis: Jeg har levet med det hele livet

Oscar Elhauge, storebror til Christian fra Årgang 0, har problemer med talen.

Han lider af det, der hedder løbsk tale. Foto: TV2 / Camilla Hey
Han lider af det, der hedder løbsk tale. Foto: TV2 / Camilla Hey
Udgivet Opdateret

Når Oscar, der er blevet kendt som den ældste af tre drenge i familien Elhauge i Aarhus, taler, kan det være svært at forstå ham. Mange danskere har ellers hørt ham tale, for han er nemlig storebror til Christian fra Årgang 0.

I en mini-dokumentar på TV2 Play får nysgerrige danskere nu et indblik i livet for Oscar, der i en tidligere sæson flyttede hjemmefra og sammen med kæresten Line. De to er siden gået fra hinanden, og Oscar er flyttet hjem til forældrene i Højbjerg.

Dog bliver der også for første gang sat ord på, hvad det er, der gør det så svært nogle gange at forstå, hvad den i dag 22-årige unge mand siger. Han lider af løbsk tale, der er en lidelse med en del ligheder med og forskelligheder fra stammen.

Talestrømmen bliver et kludder, som gør det svært at forstå for andre. Det kan også være svært for den, der har lidelsen, at opdage, at noget går galt. Selv forklarer Oscar det således:

– Det kan være i situationer, når jeg bliver nervøs, hvis jeg skal fremlægge eller stå overfor en større flok og snakke, eller bliver presset ud i noget, jeg ikke rigtigt har lyst til. Eller også når jeg bliver sur. Det er svært for mig at tale og være sur samtidig. Skal jeg argumentere, begynder jeg at hakke i talen, siger Oscar Elhauge.

I dagligdagen har den 22-årige aarhusianer valgt at stille sig en stor udfordring for. Han er nemlig begyndt på en uddannelse. Læreruddannelsen i Aarhus, så i sidste ende skal han vænne sig til at tale meget for mange.

– Jeg har levet med min løbske tale hele mit liv, og jeg har været klar til at tage presset, der kommer, for jeg ved, at der kommer et pres. Jeg ved også, at folk siger, at elever kan drille en lærer, hvis læreren har sådan nogle ting, som jeg har, siger Oscar.

Du kan se dokumentaren på TV2 Play. Onsdag kan du læse mere om løbsk tale her på Kendte.dk.

Powered by Labrador CMS