50 år siden i dag: Da regentparret blev smidt ud af Grækenland

Den 14. december 1967 gik Konstantin og Anne-Marie fra at være henholdsvis konge og dronning af Grækenland til i stedet at være ekskonge og eksdronning.

Her ses Anne-Marie yderst til venstre og ekskong Konstantin sammen med dronning Ingrid på balkonen ved Amalienborg Slotsplads. Arkivfoto: Scanpix
Her ses Anne-Marie yderst til venstre og ekskong Konstantin sammen med dronning Ingrid på balkonen ved Amalienborg Slotsplads. Arkivfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det kan godt være, at ekskong Konstantins liv leves i London – men hans hjerte ligger fortsat dybt forankret i Grækenland.

77-årige Konstantin har det meste af sit liv levet i eksil sammen med sin danskfødte kone, Anne-Marie, der er moster til kronprins Frederik og yngste lillesøster til dronning Margrethe.

Selv om ekskong Konstantin med tiden har måttet erkende, at tronen i Grækenland er tabt for altid, så ligger Grækenland ham fortsat stærkt på sinde.

Den 14. december er det præcis 50 år siden, at han og hustruen måtte forlade Grækenland i 1967.

Kan godt besøge hjemlandet

Det skete efter et fejlslagent modkup mod den militærjunta, der netop havde taget magten i landet

I de senere år er det dog i stigende grad blevet muligt for ham og Anne-Marie at tage på besøg i Grækenland.

Parret har jævnligt udtrykt ønske om permanent at flytte tilbage til landet.

– Jeg er født som græker og vil dø som græker. Så vær forvisset om, at jeg vil rejse hjem, sagde Konstantin i 2002.

Mødte Anne-Marie som 13-årig

Ekskongen blev født i 1940 i Villa Psychiko i Athen som søn af det daværende græske kronprinspar.

I 1959 mødte han for første gang den purunge danske prinsesse Anne-Marie, da han sammen med sine forældre besøgte København.

Anne-Marie var på det tidspunkt bare 13 år gammel.

Fire år senere ønskede parret at blive gift, men Anne-Maries far, kong Frederik den 9., afslog at udstede et såkaldt kongebrev.

Derfor måtte de vente med at blive gift til Anne-Marie rundede de 18 år.

Ikke specielt demokratisk

Det skete i 1964 – bare et halvt år efter Konstantin var blevet konge efter sin fars død.

Den unge konge var ifølge Berlingske ikke specielt demokratisk og var domineret af sin tyskfødte konservative mor, enkedronning Frederika, der i realiteten tog magten fra sin uerfarne søn.

Hendes intriger var medvirkende til militærkuppet i 1967.

Ved valget i februar 1964 fik Georg Papandreous Centrums-union 53 procent af stemmerne. Kongehuset og militæret betragtede den nye regering som en trussel.

Flygtede til Italien

Papandreou gik af et år senere på grund af uenigheder med kongen – og i strid med grundloven udnævne Konstantin tre gange statsministre uden at udskrive nyvalg.

Militærkuppet syntes uundgåeligt – og den 14. december 1967 flygtede kongeparret – eller ekskongeparret – til Rom.

Da demokratiet i 1974 blev genindført i Grækenland efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning.

Slog sig ned i London

Samme år rejste Konstantin og hans familie til London, hvor de slog sig permanent ned i Hampstead i det nordlige London.

Det forhenværende regentpar har blandt andet været med til at grundlægge en græsk skole i London og er involveret i erhvervslivet med forskellige poster.

I 1994 besluttede den græske regering at konfiskere al kongelig ejendom og fratage Konstantin sit græske statsborgerskab.

Fik erstatning af Grækenland

Konstantin indledte en sag mod den græske regering ved Menneskerettighedsdomstolen – og blev tilkendt en erstatning på omtrent 90 millioner kroner.

Pengene har ekskongen brugt til at oprette et velgørende fond for ofre for naturkatastrofer i Grækenland i Anne-Maries navn.

Han har ikke fået sit statsborgerskab tilbage, men har de seneste år kunnet rejse på dansk diplomatpas.

Konstantin har siden udtalt, at han anerkender den nuværende styreform i Grækenland og alene ønsker at vende tilbage til Grækenland som privatperson.

Har fem børn og ni børnebørn

Sammen med Anne-Marie har han i alt fem børn: Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora og Phillipos.

Desuden er parret bedsteforældre til ni børnebørn.

De fem børn, der er kusiner og fætre til kronprins Frederik og prins Joachim, har ligesom deres forældre haft et godt og nært forhold til det danske kongehus.

Det skyldes ikke mindst på grund af dronning Ingrid, der i mange år samlede alle børnebørn på ferie på slottet i Gråsten.

(Kilde: Ritzau/Wikipedia.org)

Powered by Labrador CMS