- Uge efter uge stiller de op

Indsatsen Social Drive Out for ensomme i yderområder og designer Henrik Vibskov får kronprinsparrets priser

Udgivet Opdateret

Der var prisregn over Esbjerg lørdag aften, da kronprinsparret i år holdt dets årlige prisuddelingsfest i Musikhuset i Esbjerg.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary står bag uddelingen af Kronprinsparrets Priser, der har til formål at synliggøre og anerkende ekstraordinære præstationer inden for kunst, kultur og socialt arbejde.

Kronprinsparrets Sociale Pris gik til den sociale indsats Social Drive Out, der bringer nærvær, støtte og fællesskab ud til de yderområder, hvor nogle lever isoleret og i ensomhed.

Møder mennesker, hvor de er

- De kører ud af selv de mindste grusveje og møder mennesker der, hvor de er. 

- Uge efter uge stiller de op foran den lokale brugs eller forsamlingshus og skaber et frit og uforpligtigende rum, hvor menneskeligt nærvær og støtte er i centrum, lød det fra kronprinsesse Mary under showet.

Startede under corona

Social Drive Out startede som en akut indsats under corona, hvor mange mennesker mærkede ensomheden på tætteste hold. 

Designeren Henrik Vibskov vandt lørdag aften Kronprinsparrets Kulturpris. Han fik prisen overrakt af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ved en prisuddeling i Esbjerg.

Siden er indsatsen fortsat og kører ud til 87 faste stoppesteder i hele landet.

Designer belønnet

Den anden store, prestigefyldte pris er Kronprinsparrets Kulturpris, der blev overrakt til designer og kunstner Henrik Vibskov.

Ud over at være designer på sit tøjmærke i eget navn, har han også undervist på flere anerkendte designskoler i verden samt arbejdet med musik, billedkunst og videoinstallationer, der har været udstillet på museer.

- En ener

Kronprins Frederik fremhævede designerens legende og visionære tilgang til design.

- Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet, sagde han.

Blå bog: Danmarks kronprins

  • Navn: Frederik André Henrik Christian.
  • Alder: Født 26. maj 1968.
  • Ægteskab/familie: 14. maj 2004 gift med Mary Donaldson. Far til prins Christian (født 2005), prinsesse Isabella (født 2007), tvillingerne prinsesse Josephine og prins Vincent (født 2011).
  • Uddannelse: Nysproglig student 1986, studier i statskundskab ved Harvard University, USA, 1992-93, cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet 1995.
  • Erhvervsbaggrund: Den danske FN-mission i New York 1994, 1. ambassadesekretær på den danske ambassade i Paris 1998-1999.
  • Militærkarriere: Menig ved livgarden, tjeneste i frømandskorpset, fra 2015 kontreadmiral i søværnet og generalmajor i hæren og flyvevåbnet.
  • Sport: Kapsejler i bådklasserne drage og Farr 40. Flere gange deltaget i DM og VM i dragesejlads. Løbet flere maratonløb og desuden gennemført langrendsløbet Vasaløbet.
  • I 2009 valgt ind i Den Internationale Olympiske Komité, IOC. Genvalgt til en ny otteårig periode i 2017.

Kilde: Kendte.dk

500.000

Med hver af de to store priser følger 500.000 kroner samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris gik til kunstnerduoen How to Kill a Dog bestående af skuespiller og multitalent Emma Sehested Høeg samt filminstruktør Jennifer Vedsted Christiansen for at skabe ærlig scenekunst med fokus på emner som køn og ligestilling.

Hjælper unge

Den Sociale Stjernedryspris tilfaldt den kommunale indsats Energi til Hinanden for at tage afsæt i unges behov og ønsker, når de guider unge på vej mod job og uddannelse.

Modtagere af Stjernedryspriserne får hver 100.000 kroner.

Bryllupsgave

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til kronprinsparret.

Parret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kunst, kultur og socialt arbejde.

Powered by Labrador CMS