Har gjort det mandag efter mandag i årevis

Dronning Margrethe er mandag formiddag ankommet til Christiansborg Slot, hvor hun afholder sidste audiens

Udgivet Opdateret

Inden søndagens tronskifte finder sted har dronning Margrethe sin sidste officielle opgave som den øverste af det danske kongehus.

Mandag formiddag er hun ankommet til sin sidste offentlige audiens på Christiansborg Slot.

 Billeder fra TV 2 viser bilen Store Krone køre ind med dronningen som passager.

Altid mandag

Dronningen har i sin tid som Kongehusets overhoved afholdt audiens på Christiansborg Slot på en række mandage i løbet af året.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Denne mandag er det den sidste, inden hun træder af og videregiver tronen til sin søn kronprins Frederik søndag den 14. januar.

Kan takke dronningen

Der deltager cirka 80 i dronningens sidste audiens.

Dronningen modtager listen over audienssøgende før audiensen mandag.

De  får muligheden for at takke dronning Margrethe for eksempelvis tildelingen af en kongelig orden eller medalje, en kongelig udnævnelse eller for Dronningens deltagelse ved en åbning eller et besøg.

Powered by Labrador CMS