De laver totalt trafik-kaos

Det vil stadig være muligt at færdes på cykel og til fods, selv om der er spærret for biler

Udgivet Opdateret

Kongens Nytorv i København bliver spærret for trafik i flere dage i forbindelse med et stort hyldestshow til dronning Margrethe.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

DR og TV 2 samler danskerne til ære for dronning Margrethe med et stort show. 

Garvede værter i front

Showet, der tv-transmitteres fra Kongens Nytorv, skal styres af Stéphanie Surrugue og Natasja Crone, der er værter, når DR og TV 2 går sammen om showet "Danmarks dronning - den største tak".

Gaderne omkring pladsen bliver lukket for biltrafik hele den 12. januar, hvor showet afholdes.

Men allerede fra tirsdag vil der blive lukket for biltrafik i nordgående retning.

Natasja Crone og Stéphanie Surrugue er værter for hyldestshowet for dronning Margrethe.

Kun cykler

Det drejer sig om Holmens Kanal fra Holbergsgade til Nyhavn. Det er den del af Kongens Nytorv, der løber forbi Det Kongelige Teater.

Det vil stadig være muligt at færdes på cykel og til fods, selv om der er spærret for biler.

Kan ikke undgås

- Der er tale om et stort tv-transmitteret show, og arrangørerne forventer, at der kommer en del mennesker. Det kan ikke undgå at give nogle trafikale gener - primært for biler, lyder det fra Mikkel Halbye Mindegaard, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i kommunen, i meddelelsen.

Det meste afspærring fjernes umiddelbart efter showet fredag aften, lyder det.

Først ryddet lørdag

Men ved Det Kongelige Teater, hvor en stor scene skal sættes op, bliver den sidste del af afspærringen først fjernet midt på dagen lørdag. Herefter er der igen fri passage for biler.

Fordi showet sendes en fredag klokken 19.30, betyder det, at "X Factor" samme aften bliver rykket til klokken 21 på TV 2, har kanalen tidligere oplyst.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Dækket intensivt

Showet på Kongens Nytorv er et led i en række af programmer, som TV 2 har valgt at sende for at dække det historiske tronskifte.

I ugerne op til overdragelsen er også nytårskurene og dronnings sidste tur i guldkaret mod Christiansborg Slot blevet dækket intensivt.

Der vil desuden blive sendt masser af royale gensyn og dokumentarer frem mod selve tronskiftet den 14. januar, har TV 2 oplyst.

Powered by Labrador CMS