Oscarnomineret for anden gang

Martin Strange-Hansen kan for anden gang i sit liv stikke af med en Oscar, og denne gang er det helt særligt

Udgivet Opdateret

- And the Oscar goes to ... This Charming Man.

Sådan lød det, da skuespillerinden Jennifer Garner i 2003 kunne invitere instruktøren Martin Strange-Hansen på scenen til at modtage verdens mest prestigefyldte filmpris for Bedste Kortfilm.

- Jeg husker ikke skidemeget, fra da jeg står oppe på scenen og holder talen, fortæller Martin Strange Hansen og smiler.

- Men jeg kan huske, at vi skulle mødes med resten af holdet bagefter på en restaurant, og da vi kom ind, rejste hele restauranten sig op og klappede. Det er nok den fest bagefter, jeg husker bedst, siger han.

Kan gøre det igen

I år kan Martin Strange-Hansen gøre det igen.

Han er nemlig oscarnomineret for kortfilmen "On My Mind", der har Rasmus Hammerich og Camilla Bendix i hovedrollerne.

- Kortfilmen er lavet på fire dage under corona af otte mand. Og der var kun tre skuespillere på settet ad gangen for at leve op til coronarestriktionerne, fortæller Martin Strange-Hansen om sit oscarbud.
- Kortfilmen er lavet på fire dage under corona af otte mand. Og der var kun tre skuespillere på settet ad gangen for at leve op til coronarestriktionerne, fortæller Martin Strange-Hansen om sit oscarbud.

Men selv om han har prøvet det før, føles det slet ikke som sidst.

- Jeg var nomineret og vandt i 2003, men jeg har alligevel fornemmelsen af, at det er en helt ny oplevelse, siger Martin Strange-Hansen.

Mistede sin datter

Kortfilmen tager afsæt i den sorg, det har været for Martin Strange Hansen, at han i 2001 mistede sin datter.

- Filmen kommer fra et dybt personligt sted. Jeg har lavet den selv uden offentlig finansiering, fordi man kunne låne en bar, hvor filmen skulle optages, gratis under corona. Så jeg er så stolt og glad og mere følelsesmæssigt berørt, end jeg var sidste gang, fortæller han.

Har langt mere ballast

Samtidig føler han, at han har langt mere ballast, end han havde, da han sejrede i 2003.

- At vinde en Oscar er fuldstændigt fantastisk og berusende, men det skaber også en masse støj, som man skal være virkelig god til at manøvrere i, forklarer instruktøren.

- Der kommer så mange tilbud, man skal forholde sig til. Det brugte jeg nok to år på, med projekter som aldrig blev til noget, og som gjorde, at jeg mistede fornemmelsen for jorden. Skulle det ske, at vi vandt igen, håber jeg, at jeg vil være i stand til at hvile lidt mere i det, siger han.

Vejen til en ny karriere

For ham blev oscarsuccesen også vejen til en ny karriere.

En ung Martin Strange-Hansen - her sammen med Mie Andreasen - da kortfilmen 'Der er en yndig mand' vandt i 2003.
En ung Martin Strange-Hansen - her sammen med Mie Andreasen - da kortfilmen "Der er en yndig mand" vandt i 2003.

Efterfølgende lavede Martin Strange Hansen en enkelt spillefilm, en animationsserie og en anden kortfilm, før han blev formand for Danske Filminstruktører.

- Siden har jeg arbejdet meget som underviser og som konsulent. På det seneste har jeg også arbejdet som manuskriptforfatter, fortæller han.

For at realisere drømmen

Alligevel hoppede han tilbage i instruktørstolen, da han under pandemien pludselig havde tid og mulighed for at realisere drømmen om at lave "On My Mind".

- Jeg drømte jo ikke om, at jeg ville sidde her et år senere. Men hold da op, hvor er jeg glad for det, siger han.

Har lavet aftale med sig selv

Og skulle Martin Strange-Hansen få lov at indtage scenen igen og få overrakt en statuette, har han lavet en aftale med sig selv.

- Denne gang vil jeg nyde det. Det gjorde jeg ikke sidst. Der fokuserede jeg bare på, at jeg skulle gøre min tale færdig, fordi der var en skærm foran mig, der talte ned fra 45 sekunder og blinkede "please finish".

- Jeg tror, jeg denne gang vil trække vejret og kigge ud og lige lægge mærke til, hvor jeg egentlig er, siger instruktøren.

Oscaruddelingen finder sted natten til mandag dansk tid.

Powered by Labrador CMS