75 år: Så længe er det siden sidst
For de usvækkede fans er C.V. Jørgensen en legende, men der er ikke kommet lyd fra ham i 23 år
Sanger, sangskriver og ætsende observatør på danskernes sjæleskib Carsten Valentin Jørgensen - for fans bare C.V. - fylder 9. maj 75 år.
For hans inkarnerede tilhængere over mange generationer ses han som en nærmest mytisk sangsnedker.
Men også som en mand, der som "en ener og døvstum med skyklapper på" har tilbragt en stor del af karrieren i flyverskjul og med "lediggang a go go" i villaen hjemme i Birkerød - i betryggende afstand af uønsket opmærksomhed og spotlight.
Livets storhed
Selv de sidste urokkelige fans, der fortsat troede på livets storhed i det små og bare ét sidste album fra dansk rocks fremmeste pennefører, har nu formentligt opgivet.
Det er 23 år siden, C.V. Jørgensen sendte sit seneste og 12. studiealbum på gaden med det meget passende navn "Fraklip fra det fjerne".
Præstationsangst indgår måske.
For hvordan overgår man sin egen sangskat, når fans med enorme forventninger kan memorere samtlige album ord til ord, hvoraf mange af ordene er opfundet af CV selv.

Unikke ord
En analyse fra 2017 fra musikmagasinet Gaffa konkluderede, at 33 procent af ordene i hans tekster var unikke - højere end nogen anden dansk kunstner eller gruppe nogensinde.
Karrieren begyndte som 15-årig med drengebandet "King Size" i Lyngby. Siden fulgte succesen med "Det Ganske Lille Band".
Gennembrudspladen "Storbyens små oaser" mejslede hans sylesarkastiske sproglige talent med tekster om dansk kolonihaveidyl til den akademiske intelligentsia dybt ned i albumrillerne.
'Costa de Sol'
Samarbejdet med Delta Cross Band om den kulturkanoniserede "Tidens Tern" affødte til gengæld landeplagen "Costa del Sol", som gjorde ham til helt uønsket folkeeje.
I de glatte 80'ere spiddede han tidens narcissisme og fik et misforstået ry som moralist og venstreorienteret intellektuel.
'Jeg hader mit image men elsker at le, og det bruger jeg så hele min fritid til. Jeg er dobbeltbundet moralist og ler bedst, når jeg ler til sidst, som han sang på "Indian Summer" i 1988.
Kryber i ly derhjemme
Mellem hver af sine album krøb han i lange ly hjemme i Birkerød hos livsledsageren Anne Marie.
På de seneste albummer "Sjælland" og "Fraklip fra det fjerne" udfordrede han sine fans med en ny røgblå jazzstil. Nedtonet på vrisne udfald og afløst af poetisk undren over livet.
Hvor han erkendte, at det tog "lysår før jeg så livets storhed i det små, og at himlen er begravet i vores hjerner".
Lokkede frem fra skjulet
Et samarbejde med Aarhus Festuges nu afdøde chef, Jens Folmer Jepsen - om tv-portrættet " C.V. Jørgensen - skygger og skønhed" - lokkede ham uventet til at optræde i festugen 2009.
Året efter drog han på den første turné siden 2002.
Den allerseneste tur i manegen fra den selvvalgte eremit kom med en turné i foråret 2018. Den blev udsolgt på under ti minutter.
Sangene taler
Interviews har han aldrig brugt tid på. C.V. Jørgensen har ladet sangene tale, og når han optræder, er det med kejtet ydmyghed og mild venlighed.
Og som det hedder på hans fortsat sidste album: "Dagen er reddet, og kysten er klar. Jeg er den, der er skredet, så skaf en vikar."