Verdenskendt kunstners værk ødelægger sig selv for øjnene af bydere

Den vanvittigt populære - og aktivt hemmelige - gadekunstner Banksy har eftersigende taget røven på stort auktionshus.

Det er en version af billedet her, der pludselig selvdestruerede. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Historierne om den aktivt hemmelige gadekunstner Banksy er mange. For det første er der hele emnet om hans identitet, det er lykkedes at hemmeligholde i årevis.

Nu er en ny og ganske særpræget episode dukket op. Fredag holdt det verdenskendte auktionshus Sotheby’s i London kunstauktion, og hovednummeret var et tryk af netop Banksy. Billedet forestiller en lille pige, der giver slip på en hjerteformet ballon.

I sig selv særpræget, fordi hammerslaget endte på svimlende 7,3 millioner kroner, men det der skete, da hammeren faldt, efterlod salen i chok. Billedet ødelagde ganske enkelt sig selv, rapporterer flere udenlandske medier.

Vi er blevet banksy’et

De tilstedeværende kunne altså pludselig se en skjult mekanisme i rammen begynde at trække billedet nedad, og ud gennem rammen kom de sørgelige rester ud i strimler. På en eller anden måde var der blevet gemt en makulator i den ramme, billedet hang i.

– Vi er blevet banksy’et, siger Alex Branczik, der er chef hos Sotheby’s, til Financial Times. 

Auktionshuset er nu i gang med at undersøge, hvad der skal ske, for sådan en situation, hvor et solgt billede pludselig ødelægger sig selv, har de godt nok aldrig oplevet før. Normalt, hvis et værk ødelægges hos auktionshuset, bliver salget annulleret. Hændelsen kan dog muligvis have øget værdien.

– Vi har talt med køberen, der var noget overrasket over historien. Vi planlægger nu, hvad der skal ske, siger Branczik.

Powered by Labrador CMS