Tre film kæmper om Oscars-plads

De tre film, der er udvalgt til kapløb om dansk oscarindstilling, afspejler ifølge filmfolk et stærkt felt.

Danske Oscars-håb er fremme. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

“Dronningen”, “Før frosten” og “Ser du månen, Daniel” er med i kapløbet om en dansk indstilling til en Oscar. Det skriver Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse.

De tre film er valgt som de film, der nu skal dyste om at blive indstillet som det danske bud på en oscarnominering til bedste internationale film. De afspejler ifølge oscarkomitéens formand, at det har været “et rigtig stærkt år for dansk film”.

Højt niveau

Dansk film befinder sig på et højt niveau for tiden.

Det fortæller formanden for den danske oscarkomité og instruktørerne bag to af de tre film, som Det Danske Filminstitut tirsdag valgte til at være med i opløbet om at blive den danske oscarindstilling.

– Det er tre film, der på forskellig vis har stor styrke i deres fortællinger og kan gå langt, siger direktør for Det Danske Filminstitut og formand for den danske oscarkomité Claus Ladegaard. Det samme mener instruktøren bag “Før frosten”, der er en af de udvalgte film.

– Danmark befinder sig i eliten af film internationalt. Når den danske presse skriver, at man er med i kapløbet, bare fordi man er shortlistet, så viser det noget om de muskler, vi har, siger Michael Noer.

Forskel

Han peger også på, at der er stor forskel på de tre film.

– Det er et stærkt felt, som viser, hvor varieret dansk film er – fra et autentisk gidseldrama til en film, der vender kønsdebatten på hovedet, til min danske version af en western, siger han.

Gidseldramaet “Ser du månen, Daniel” er instrueret af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen. De er glade, men ikke overraskede over at komme i betragtning til en dansk indstilling til en Oscar.

– Det kom ikke totalt bag på os, men det er da dejligt, at nogen er enige med os, siger Niels Arden Oplev. Han fremhæver, at de er “i godt selskab”.

Oscar-kapløbet

Det Danske Filminstitut (DFI) har tirsdag offentliggjort de tre film, som er med i opløbet om at blive Danmarks kandidat til den eftertragtede filmpris Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

De tre fim er “Dronningen”, “Før frosten” og “Ser du månen, Daniel”.

Der er dog et langt forløb forude.

Her er et overblik over det udskillelsesforløb, som danske film skal igennem for at blive Oscar-nomineret:

* Først frigiver den danske Oscar-komité en liste over tre film, som er med i opløbet om at blive Danmarks kandidat. Det er det, som er sket tirsdag.

* 24. september mødes komitéen igen og afgør, hvilken film der bliver Danmarks endelige Oscar-kandidat. Resultatet offentliggøres samme dag.

* De film, som landene har indstillet, vurderes fra 1. oktober af Oscar-akademiets komité for ikke-engelsksprogede film. Komitéen vælger syv af filmene til shortlisten. Sidste år lå det samlede antal indstillede film på 85.

* En eksekutivkomité tilføjer dernæst yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser.

* Kort før jul offentliggøres listen på ti film, og dernæst stemmer to komitéer om, hvilke fem film der endeligt skal nomineres.

* I den afsluttende fase sendes filmene ud til Oscar-akademiets aktive medlemmer, der må afgive deres stemme, når de har set alle fem nominerede film. De fem endelige nomineringer offentliggøres 13. januar.

* Det 92. Academy Awards Show finder sted søndag 9. februar 2020.

Kilde: Det Danske Filminstitut og Oscar-uddelingens regelsæt.

null

Den 24. september udvælger Det Danske Filminstitut en af de tre film til at blive den danske kandidat til en oscarnominering. Den 13. januar offentliggøres de fem nominerede til prisen for bedste internationale film.

Powered by Labrador CMS