Splittet mellem to kulturer

- Jeg skulle hele verden rundt for at komme til Danmark igen og blive hel, siger den dansk-japanske Hollywood-skuespiller David Sakurai

Udgivet Opdateret

I "Korpset" kommanderer tre tidligere specialstyrkesoldater 12 kendte danskere rundt i et skræddersyet forløb inspireret af deres egne erfaringer fra optagelsen til Jægerkorpset.

Aspiranterne får et minimum af mad, det samme er mængden af søvn, og så er deres identitet reduceret til et nummer.

Under uniformen på aspirant nummer tre er skuespilleren David Sakurai.

Et dannelseskursus

Når han toner frem i Hollywood-braget "Fantastiske skabninger", internationale streamingsucceser og i TV 2-serier som "Alfa" og "Hvide Sande", portrætterer han andre. Men nu er han for første gang på skærmen som sig selv.

- I virkeligheden var "Korpset" et dannelseskursus, siger David Sakurai og uddyber:

- Jeg kunne mærke en frygt og samtidig også en begejstring. Det blev jeg så draget af, at jeg simpelthen var nødt til at tage imod udfordringen. Det ville komme til at rykke noget i mig, som jeg kunne gro af som skuespiller - og som menneske.

Født i København

David Sakurai kom til verden i København i 1979 og voksede som ung dreng op i Frederiksværk. Han er søn af en japansk far og en dansk mor, som stammer fra Bornholm, hvor strabadserne i "Korpset" også fandt sted.

- Det føltes et eller andet sted meget rigtigt at skulle gå igennem en dannelsesrejse på Bornholm med den baggrund, jeg har, siger David Sakurai.

- Jeg tror, at når man er multikulturel og har rødder mange forskellige steder, vil man altid være lidt splittet i, hvor man hører til.

Som barn og ung var det ekstra udfordrende.

Dengang var der ikke nær så mange at spejle sig i som i dag.

- Det eneste, der var at relatere til - og som folk også tænkte om mig - var, at jeg måtte være ninja eller samurai, fordi jeg er asiat, siger David Sakurai og tilføjer:

- For de fleste i min omgangskreds har jeg bare været David, så følelsen har været lige så meget inde i mig selv, fordi jeg så anderledes ud.

David Sakurai har fået mange opbakkende beskeder fra nær og fjern. - Det kan man jo godt blive lidt nervøs for, når man går ærligt ind i et program. Det er lige så ærligt, som når jeg står op om morgenen og ser mig i spejlet. Det er jeg meget taknemlig for, at folk kan se, siger han.
David Sakurai har fået mange opbakkende beskeder fra nær og fjern. - Det kan man jo godt blive lidt nervøs for, når man går ærligt ind i et program. Det er lige så ærligt, som når jeg står op om morgenen og ser mig i spejlet. Det er jeg meget taknemlig for, at folk kan se, siger han.

Introduceret for japansk kultur

David Sakurais mor gjorde, hvad hun kunne for at omfavne hans rødder.

Hun introducerede ham for japansk kultur og opfordrede ham til at gå til karate.

- Det var ligesom at gå til fodbold for mig. Men inderst inde vidste jeg godt, at det betød noget særligt, og at det havde noget med min anden kultur at gøre, fortæller David Sakurai.

- Der var noget at være stolt af, og det gav mig også noget disciplin i skolen. Men da jeg blev teenager, fyldte det mindre og mindre. Og så fik jeg nogle andre interesser.

Hormonerne buldrede rundt

Oven i spørgsmålet: "Hvem er jeg?", begyndte hormonerne at buldre rundt, og David Sakurais stille gemyt blev rystet af.

- Min mor var enlig og havde ikke ressourcerne eller muligheden for at strukturere tingene omkring mig. Vi kæmpede for, at vores hjem skulle løbe rundt, og det gjorde min mor rigtig, rigtig godt, understreger David Sakurai.

- Men det skabte en frihed, som ikke var så sund for mig, og som kom til udtryk ved, at alt skulle prøves af. Og i en lille by som Frederiksværk, hvor der dengang ikke var det store at tage sig til, endte det ofte i ballade for en ung, rebelsk teenager.

Snuppet af politiet

En aften blev David Sakurai snuppet af politiet og kørt hjem i en patruljevogn.

På bagsædet ramte erkendelsen ham.

Han måtte få afløb andetsteds og tænkte tilbage på den disciplin, karate gav ham, og opsøgte den kinesiske kampkunst wing chun.

- Det gav mig selvindsigt i min egen styrke, og så gav det mig ro. Det gav mig også identitet, selv om det er lidt stereotypt at blive god til kampsport som asiat, siger David Sakurai med et lille grin.

- Det er fantastiske ressourcer at få i en tidlig alder og nogle, jeg altid søger tilbage til i dag, når livet omkring mig bliver kaotisk - på arbejdet, privat og i "Korpset". Det har også givet mig evner, jeg bruger som skuespiller.

Drøm om skuespil

David Sakurais drøm har altid været at blive skuespiller. Efter gymnasiet rejste han til Japan. Dels for at uddanne sig der, da markedet i Danmark var svært, vurderede han. Men også for at genoptage kontakten til sin japanske familie.

David Sakurais plan var at bo i Japan i to år. Men to blev til syv år.

Han fik flere roller. Men det var stadig svært for ham at bryde helt igennem.

- I Japan var jeg halveuropæer med dansk accent, så der passede jeg heller ikke helt ind. Så jeg endte med at rejse tilbage til Danmark, fordi jeg var stærkt inspireret af, hvad der var sket i den danske filmbranche, hvor der var kommet mere diversitet.

- Jeg skulle hele verden rundt for at komme til Danmark igen og blive hel. I dag synes jeg, det er en kæmpe gave at have rødder flere steder. Jeg ser Danmark som mit hjem, men hele verden som min arbejdsplads.

Større potentiale uden for Danmark

David Sakurai har især udmærket sig uden for landets grænser. Hans manager vurderede, at forløsningen af hans potentiale var større der.

Det er blevet til en rolle over for verdensstjernen Johnny Depp i den anden film om "Fantastiske skabninger" og præstationer i Marvel-serien "Iron Fist" og Amazon Prime-serien "The Man in the High Castle".

- Mediebilledet har ændret sig ekstremt meget, fra da jeg voksede op og til nu. Det er nogle helt andre forbilleder og rollemodeller, der findes derude.

- Hvis jeg overhovedet kan være til inspiration, så håber jeg bare, at folk ser et menneske, som er ligesom alle andre, siger han.

Bor i Los Angeles

I dag bor David Sakurai i Los Angeles med sin hustru, Kristina Korsholm, der også er skuespiller.

Parret mødte hinanden for mere end et årti siden, da de begge medvirkede i samme novellefilm.

Hvad der begyndte som et venskab, udviklede sig siden til kærlighed - og nu også et professionelt parløb.

De har stiftet et produktionsselskab, BonnaVedda Entertainment, der skal bygge bro mellem USA, Japan og Danmark. Men David Sakurai er stadig også foran kameraet.

Han er i gang med en ny amerikansk Netflix-serie, og så har han lige lagt ansigt og stemme til et videospil, hvor han spiller en dansk-japansk karakter - en nærmest skræddersyet rolle, bemærker han - og ellers holder han mulighederne åbne.

- Det uvisse vil altid være der. Lige meget hvor godt vi planlægger, kan situationer altid ændre sig - især i sådan en branche, hvor vi er til jobinterview hele tiden og får langt flere nej end ja.

- Sådan en tur gennem "Korpset" har kun gjort min psyke stærkere i forhold til det, siger David Sakurai.

"Korpset" blev vist på TV 2 Play og TV 2 mandag klokken 20.00.

Powered by Labrador CMS