Prins Christians store dag
Lørdag skal prins Christian konfirmeres. Med årene er hans opgaver for kongehuset vokset
Se flere fotos i billedgalleriet herover
Stemningen var nærmest euforisk, da kronprins Frederik om formiddagen den 15. oktober 2005 steg ud af elevatoren i Rigshospitalets forhal.
I de tidlige morgentimer var kronprinsparret blevet forældre for første gang. Landet havde fået næste tronarving.
– Han sover og ved slet ikke, hvad der venter ham i fremtiden, lød det fra den nybagte far til de mange pressefolk, som i timer, nogle hele natten, havde ventet på nyheden.
Forventninger til kommende konge
Når prins Christian konfirmeres lørdag, så har han for længst erfaret, hvad der forventes af ham som kronprinsparrets førstefødte.
Han var kun seks år, da han i gråt jakkesæt debuterede som dronningens medhjælper ved afsløringen af et nyt familieportræt på Frederiksborg Slot, og siden er opgaverne blevet større.
For nylig har kongehuset oplyst, at prins Christian sammen med dronningen og kronprins Frederik i juni deltager i markeringen af det forsinkede 100-års jubilæum for genforeningen af Danmark og Sønderjylland.
Et bevidst valg
Fra forældrenes side er det helt bevidst at lade prinsen vokse med opgaverne, siger historiker og kongehusekspert Michael Bregnsbo, Syddansk Universitet.
– Han skal en dag være konge, og tidligt blev der lagt en plan for, hvordan han bedst forberedes på det. Mens dronningen og prins Henrik inddrog Frederik og Joachim meget lidt i de officielle opgaver, så har kronprinsparret valgt at gøre det på en anden måde, siger Michael Bregnsbo.
– Det gælder ikke bare for prins Christian, men også for hans søskende, at de i en tidlig alder har været med. På den måde har kronprinsparret iscenesat sig som en børnefamilie og ikke bare som to kongelige højheder.
Eksempelvis da hele familien med “Dannebrog” besøgte Grønland i 2014. Her var det prins Christian, der hjalp sine søskende – Isabella, Josephine og Vincent – på vej, når der skulle gives håndtryk og lyttes til velkomsttaler i de bygder, hvor kongeskibet lagde til.
Men når det kommer til hverdagen, så forsøger kronprinsparret at give deres børn en tilværelse, der, så vidt det lader sig gøre, minder om deres jævnaldrendes.
Som det første barn i kongefamilien kom prins Christian ikke på privatskole. I stedet har han sin skolegang på en folkeskole, Tranegårdskolen, i Hellerup.
Afbud fra udlandet
Oprindeligt skulle prins Christian være konfirmeret i 2020, men det satte coronaen en stopper for.
Den får også betydning for dagens fejring af landets kommende konge.
Konfirmationen af prins Christian bliver på grund af coronasituationen uden gæster fra udlandet.
Det betyder blandt andet, at prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn, der alle er bosat i Paris, ikke deltager i konfirmationen 15. maj.
Det Lene Balleby, kommunikationschef i kongehuset, tidligere oplyst.
– Det betyder desværre, at den nærmeste familie fra Frankrig, Storbritannien og Australien ikke vil være til stede på dagen. Således har prins Joachim og prinsesse Marie og deres børn måttet melde afbud på grund af gældende karantæneretningslinjer.
– Det samme gælder for John og Susan Donaldson i London. Med hensyn til familien i Australien er det ikke muligt for dem at deltage på grund af udrejserestriktioner, oplyste Lene Balleby i et skriftligt citat.
Ved den efterfølgende private fejring vil der kun være 25 gæster.
Det skyldes også coronaretningslinjer.
Se flere fotos i billedgalleriet herover