Nu tør 'Badehotellet'-stjernen sige det højt

Det har været en løsrivelsesproces for Amalie Dollerup at blive voksenskuespiller og gøre det, hun har lyst til

Udgivet Opdateret

Amalie Dollerup

Fik sin første filmrolle som 11-årig i 'Kun en pige' (1995).

Gennembrud som Sille i 'Strisser på Samsø' (1997).

Uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2010.

Stor rolle som Amanda i 'Badehotellet' siden 2013.

Oplevede forskellen mellem barneskuespiller og voksenskuespiller.

Stod ved en skillevej før femte sæson af 'Badehotellet'.

Amandas karakter overtager hotellet i serien.

Aktuel i tiende sæson af 'Badehotellet', der er seriens sidste.

Planlægger nye projekter, herunder koncerter og samarbejde med Jens Jacob Tychsen.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Amalie Dollerup har været en del af den danske film og tv-branche i mere end 25 år.

Hun var kun 11 år gammel, da hun fik sin første filmrolle. 

Her portrætterede Amalie Dollerup "Matadors" moder, den kendte journalist og manuskriptforfatter Lise Nørgaard, som lille i filmatiseringen af hendes erindringer, "Kun en pige", i 1995.

Gennembrud i børnehøjde  

Det helt store gennembrud i børnehøjde fik hun to år efter over for Lars Bom som datteren Sille i dramaserien "Strisser på Samsø".

- Da jeg tænkte: "Nu vil jeg gerne være skuespiller", og som voksen kom ind på skuespilskolen, var en af tingene på min liste helt klart at få en gennemgående rolle i en tv-serie, fortæller Amalie Dollerup.

Drømmen gik i opfyldelse

- Da jeg landede rollen som Amanda i "Badehotellet", var det et stort drømmeønske, der gik i opfyldelse.

Amalie Dollerup har været med siden seriens første afsnit tilbage i 2013.

Her entrerede hun "Badehotellet" i rollen som rigmandsdatteren Amanda, der bare gerne vil til fest i Hornbæk og score unge mænd sammen med sin bedste veninde i stedet for at være isoleret ude på vestkysten med mor og far og sin irriterende lillesøster.

Amalie Dollerup gik oprindeligt til casting som stuepigen Fie i "Badehotellet". Den rolle gik til Rosalinde Mynster, og Amalie Dollerup fik i stedet rollen som rigmandsdatteren Amanda. (Arkivfoto).

Den første store rolle

Det blev Amalie Dollerups første og største rolle på film og tv, efter at hun blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2010.

- Det har været en løsrivelsesproces for mig generelt at blive voksenskuespiller og gøre det, som jeg havde lyst til, og ikke det, som en børnecoach eller en instruktør sagde, fortæller Amalie Dollerup.

To vidt forskellige ting

- På "Badehotellet" har jeg kunnet præge det enormt meget, som er helt modsat det, jeg oplevede som barn, hvor jeg fik at vide, hvordan jeg skulle gøre tingene, siger hun og tilføjer:

- Det er to vidt forskellige ting at være barneskuespiller og voksen, fordi du har et meget større ansvar selv for rollen. Man har virkelig lyttet til mig, og med det er jeg vokset helt vildt meget i at turde at sige højt, hvad jeg gerne ville, og det har været en stor ting for mig. Jeg kan føle mig mere fri nu.

Svært at sige ja

Selv om Amalie Dollerup har været begejstret for at medvirke i "Badehotellet", stod hun ved en skillevej ved seriens femte sæson, da hun blev spurgt, om hun ville nappe fem sæsoner mere.

- Jeg havde lidt svært ved at sige ja, for på det tidspunkt kunne jeg ikke rigtigt se, hvad Amanda skulle mere?, siger Amalie Dollerup og fortsætter:

- Jeg var 30 år eller sådan noget og tænkte: "Måske skal jeg noget andet arbejdsmæssigt - fem år er også megameget". Men så ringede forfatterne selv og sagde: "Vi tænker, at Amanda skal overtage hotellet".

En god historie

Da Rosalinde Mynster, som spillede stuepigen Fie, der senere blev bestyrerinde, ønskede at prøve andre udfordringer og stoppede efter femte sæson, blev Amalie Dollerups Amanda skrevet ind som ny bestyrer.

- Da jeg fik den retning at vide, tænkte jeg: "Okay, så gør vi det sgu med fem sæsoner mere. Det lyder spændende, det er noget nyt. Den historie vil jeg gerne være med til at fortælle".

Bliver megaunderligt

Den tiende sæson af "Badehotellet" ruller netop nu over skærmen. Amalie Dollerup har hvert forår i det forgangne årti filmet den kommende sæson af successerien. Men når denne sæson er slut, lukker "Badehotellet".

- Det bliver megaunderligt, siger Amalie Dollerup.

Mangler den sidste underskrift

Hvad hun nu skal foran kameraet, mangler den 37-årige skuespiller at sætte den sidste underskrift på, inden hun må afsløre.

Men hun kan fortælle, at hun skruer op for de koncerter, hun giver. Hun synger sammen med blandt andre Jens Jacob Tychsen, som spiller Edward Weyse i "Badehotellet".

- Det er et nyt samarbejde med ham - vi har en ret stor fest sammen med det. Jeg skal også synge i Tivoli med symfoniorkestret og andre ting, som jeg også har gået og drømt om. Det er noget nyt på listen, siger hun.

Powered by Labrador CMS