Martin fra Ørum er blevet voksen

En kunstnerisk pause på syv år har udviklet Martin Hoberg Hedegaard som kunstner

Udgivet Opdateret

Da Martin Hoberg Hedegaard vandt den første danske udgave af "X Factor" i 2008, så det ud til, at den 15-årige jyske dreng fra Ørum havde hele den musikalske verden for sine fødder. I dag - den 9. oktober - fylder han 30 år.

Efter finalesejren sprang den unge jyde i eufori rundt på scenen.

- Er du sindssyg? Min hjerne er kortsluttet af glæde, sagde han på scenen, efter at han blev kåret som vinder.

Martin Hedegaards debutsingle med finalenummeret fra "X Factor", "Show the World", solgte 90.000 eksemplarer, og han havde en pladekontrakt med Sony.

Fusede hurtigt ud

Men det offentlige musikeventyr som sanger stoppede, da kontrakten med pladeselskabet blev afbrudt blot et halvt år senere.

Sangeren, som i dag er frontfigur i bandet Saveus, brugte årene, indtil han igen stod på scenen i 2015, på at udvikle sig som kunstner.

- Jeg købte et hav af musikudstyr for de penge, jeg fik efter "X Factor", og så har det bare været noget med at øve og øve og øve, samtidig med at jeg har gået i gymnasiet og studeret musik, har Martin Hedegaard tidligere fortalt.

Og det har været vigtigt for det musikalske projekt Saveus, som ud over den tidligere X Factor-vinder tæller Simon Macgregor, Kasper Krabbe og Mathias Miang.

Åbnede Orange Scene

- Det er jo bare om at komme hjem og komme afsted med at øve sig. Sidde og skrive sange. Det kunne jeg jo ikke dengang overhovedet.

- Det er det, der har gjort, at man kommer videre, og at du kan leve som musiker, sagde Martin Hedegaard i februar 2017 i TV 2-programmet "Natholdet" om tiden efter X Factor-sejren.

Saveus åbnede Orange Scene på Roskilde Festival i 2018. Det har været et mål for gruppen at spille på scenen. Bagefter beskrev Martin Hedegaard oplevelsen som et sidestik af følelser.

- Vi gav slip

- Der i "Levitate Me", hvor vi sagde: "Kan I klare en mere, Roskilde?", da vidste man bare, at nu skulle den have det allersidste. 

- Vi gav slip og omfavnede, hvad der skete. Vi gik i ét med publikums eufori, og det gik op for mig, hvad vi havde præsteret, fortalte Martin Hedegaard dagen efter koncerten.

Martin Hedegaard er ikke det eneste eksempel på kunstnere, der efter en X Factor-triumf ikke er gået direkte videre på stjernevejen. 

Ros fra Blachmann

Men han har taget den kloge vej, sagde dommer i "X Factor" Thomas Blachman i 2019.

- Han trak sig tilbage fra alting i syv år og sad og nørdede med sine ting, og så kom han ud med et chok og noget, der var så fedt. Det tager den tid, det tager, sagde Blachman.

Vinderne af X Factor gennem årene

2008: Martin Hedegaard.

2009: Linda Andrews.

2010: Thomas Ring Petersen.

2011: Sarah Skaalum Jørgensen.

2012: Ida Østergaard Madsen.

2013: Chresten Falck Damborg.

2014: Anthony Jasmin.

2015: Emilie Esther.

2016: Embrace.

2017: Morten Nørgaard.

2018: Place on Earth.

2019: Kristian Kjærlund.

2020: Alma Agger.

2021: Solveig Mølle Lindelof.

Kilde: TV2, DR, Ritzau.

Det er slut med pausen fra offentligheden - og det har det været i nogle år.

 I september udgav Saveus deres andet album under titlen "Rainman". 

Og i år har gruppen spillet på både Roskilde Festival og Smukfest.

Martin Hedegaard forsvandt fra musikscenen i syv år. Men han kom tilbage med gruppen Saveus, som blandt andet har åbnet Orange Scene på Roskilde Festival. (Arkivfoto).
Martin Hedegaard forsvandt fra musikscenen i syv år. Men han kom tilbage med gruppen Saveus, som blandt andet har åbnet Orange Scene på Roskilde Festival. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS