Løverne brøler: Her er de gode kriseråd

Forhandl om huslejen, digitaliser både salg og kundekontakt, og tænk nyt, råder Mia Wagner og Jacob Risgaard.

Rådene kommer fra Jacob Risgaard (tv.) og Mette Wagner (th.). Foto: DR Presse
Udgivet Opdateret

Allerede få dage inde i coronakrisen kom de første økonomiske omkostninger.

Nedlukninger førte til nedjusteringer. Nedjusteringer til afskedigelser. Afskedigelser til konkurser.

Artiklen fortsætter under videoen

Regeringen har hastet hjælpepakker igennem. Men for mange kræver det mere at holde skindet på næsen.

Her giver administrerende direktør for Freeway-koncernen, Mia Wagner, og Coolshop-medstifter Jacob Risgaard – kendt fra DR-investeringsprogrammet “Løvens Hule” – deres råd til at holde forretningen og modet oppe under coronakrisen.

1) Risikoanalyse og regninger

Hvor er det, forretningen er sårbar? Det er det første, du skal spørge dig selv om.

Dernæst skal du line dine udgifter og kreditorer op.

– Husleje er ofte en af de store poster, så den råder jeg til at forhandle om: Enten henstand og betaling senere eller endnu bedre: en reduktion, siger Mia Wagner.

– Alle lider tab under coronakrisen, så det handler om at fordele tabet. Mange vil hellere bevare en lejer med udsigt til omsætning i fremtiden end at miste lejeren nu, pointerer hun.

2) Tilgodebevis og gavekort

Selv om det måske lige nu virker uoverskueligt, så viser alle tidligere epidemier, at de løjer af.

Og den viden bør du også bruge i din salgsstrategi under nedlukningen.

– Sælg gavekort, eller lav tilbud, folk kan bestille nu og indløse, når virksomheden åbner igen. Barer kan for eksempel sælge gavekort til drinks, foreslår Jacob Risgaard.

3) Digitaliser dit salg

Er du ikke online, eller sælger du ikke hele porteføljen der, er det nu, du skal til det.

Det er de mange restauranter, som har lukket ned, men nu tilbyder takeaway, et godt eksempel på.

Og barer kan også gøre sig bemærket online, selv om forretningen er lukket.

– Lav for eksempel en Facebook-live, om hvordan man laver en god drink hjemme, mens du venter på, at du kan åbne igen, foreslår Jacob Risgaard.

4) Kundekontakt

Brug også alle de digitale kanaler til at passe og pleje dit netværk og din forretning.

– Lær kunderne bedre at kende, og hold kontakten med dem online. For eksempel videokonferencer, foreslår Jacob Risgaard.

5) Viden har værdi

I stedet for at fylde hovedet med frustrationer, så fyld det med viden. Med andre ord: Dygtiggør dig, og opkvalificer dine kompetencer.

– Jeg synes for eksempel, at både skønlitteratur og faglitteratur er med til at opgradere et menneske. Men man kan også tage et webinar, siger Mia Wagner.

Jacob Risgaard foreslår også litteratur og podcasts om ens branche.

– Så kommer du ud på den anden side endnu klogere og dygtigere.

6) Tænk nyt

Det gamle ordsprog “nød lærer nøgen kvinde at spinde” får helt nyt liv under coronakrisen.

– Jeg ved, det lyder poppet, men brug situationen til at tænke nyt – hvordan kan du sætte dine kompetencer i spil på andre måder?, råder Mia Wagner.

7) Tro på dine tal

Inden du mister modet, må du se på det salg, du har haft, og huske, at intet er, som det plejer.

– Har man gode resultater, kommer man også derhen igen. Skal vi have vækst i samfundet efter corona, er der brug for iværksætteri, siger Mia Wagner.

Kæmpe hjælpepakker

Regeringen har allerede søsat flere hjælpepakker, der skal hjælpe det kriseramte erhvervsliv. Flere kan komme til.

Den seneste, og største, indeholdt blandt andet muligheden for, at selvstændige kan få lønkompensation som privatansatte. Der gives mulighed for lån på op til 60 milliarder kroner.

– På Christiansborg er de daglige politiske uenigheder for en tid lagt til side. Jeg er stolt over at kunne fortælle, at samtlige Folketingets partier i nat har forhandlet en omfattende og robust hjælpepakke på plads, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) torsdag.

Aftalen indbefatter blandt andet en kompensationsordning for selvstændige, samt kompensation for virksomhedernes faste udgifter, skriver Finansministeriet.

Derudover blev regeringen og partierne enige om en række andre tiltag:

– Øget adgang til eksportkredit. Som en hjælp til særligt små og mellemstore danske eksportvirksomheder oprettes der en ny likviditetskaution i EKF – Danmarks Eksportkredit. Den skal bane vejen for nye lån for 1,25 milliarder kroner til gavn for små og mellemstore eksportvirksomheder.

– Forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger. Rammen for statsgaranterede låneordninger for store som for små og mellemstore virksomheder forhøjes. For store virksomheder hæves garantirammen til i alt 25 mia., mens der for små og mellemstore virksomheder afsættes en garantiramme på i alt 17,5 mia. kr. og en tilhørende tabsramme på ca. 5 mia. kr., hvilket vil facilitere udlån på op til i størrelsesordenen 25 mia. kr.

– Offentlige indkøb skal understøtte virksomhederne. Det offentlige indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne – og dermed lønmodtagerne – kommer godt igennem krisen. Aftalepartierne er enige om, at det vil gælde i staten, og regeringen vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om mulighederne for en tilsvarende håndtering i kommuner og regioner.

– Statslig garanti til Rejsegarantifonden. For at hjælpe rejseselskaberne med at komme igennem denne ekstraordinære krise er regeringen og aftaleparterne enige om at styrke Rejsegarantifonden med en statslig garanti på 1,5 mia. kr.

– Øget adgang til dagpenge og sygedagpenge. For at afbøde de negative konsekvenser, som spredningen af COVID-19 kan få for dagpenge- og sygedagpengemodtagere er aftaleparterne enige om at give lempeligere vilkår for dagpengemodtagere og sygedagpengemodtagere i den kommende midlertidige periode.

– Øgede lånemulighede for elever og studerende. Nogle elever og studerende på videregående uddannelser vil miste deres job som følge af COVID-19. Derfor får studerende og elever på ungdomsuddannelserne nu ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder.

Powered by Labrador CMS