Johnny og fans hjælper hinanden

Mange af Kandis' største fans bruger musikken til at sætte ord på deres dybeste følelser, savn og længsler. Det samme gør manden bag - Johnny Hansen - også

- Vores koncerter handler om fest og glæde. Vi vil gerne hjælpe publikum med at glemme hverdagen i de fire-fem timer, vi spiller, siger Johnny Hansen. (Arkivfoto)
- Vores koncerter handler om fest og glæde. Vi vil gerne hjælpe publikum med at glemme hverdagen i de fire-fem timer, vi spiller, siger Johnny Hansen. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Når Johnny Hansen takker af efter en Kandis-koncert, forsvinder han ikke om bag bagtæppet, som de fleste andre kunstnere. Han går derimod ned foran til publikum.

Efter de har lyttet til ham, lytter han til dem.

Symbiosen, som er bundet sammen af musikken, er afsættet i dokumentaren "Kandis for livet", som kan ses i biografer landet over.

- Vi kender mange af vores fans. Nogle kommer 15-20 gange om året, og der får vi os altid en snak om, hvordan det går. Nogle fans spejler sig virkelig i vores musik. Efter jeg er begyndt at bruge mig selv og min egen familie i sangskrivningen, er det taget til, kan jeg mærke.

- Men det er egentlig først, efter at jeg har set dokumentaren, at jeg er blevet klar over, hvor meget de bruger musikken, fortæller Johnny Hansen.

Giver fællesskab

En række Kandis-fans medvirker i dokumentaren. 

Fælles for dem er, at musikken er mere effektiv end den dygtigste psykolog og den stærkeste psykofarmaka.

Det giver følelsen af noget langt større - fællesskab og forståelse. Gennem musikken kan de udtrykke sig. Og det gælder faktisk også for manden bag ordene - Johnny Hansen selv.

- Jeg skrev sange til mine piger, da de blev konfirmeret, og jeg skrev en sang til min søn, da han kom til verden ... Og så jeg har brugt sangskrivningen, da min første kone tog livet af sig selv, fortæller han.

En ufattelig tragedie ramte familien i 2008. En kold decemberdag valgte hans daværende hustru livet fra og efterlod Johnny Hansen og parrets døtre sønderknuste tilbage.

Johnny Hansen og mange af de fans, som forguder ham, er i centrum i den biografaktuelle dokumentar 'Kandis for livet'. (Arkivfoto)
Johnny Hansen og mange af de fans, som forguder ham, er i centrum i den biografaktuelle dokumentar "Kandis for livet". (Arkivfoto)

Skrev følelser ned

Vreden over det svigt, han følte, gør ham ude af stand til at besøge hendes grav den dag i dag. Men foran hendes kiste dengang holdt han den bryllupstale, han aldrig havde nået før.

I sit afskedsbrev havde hun fortalt, at hun ikke syntes, de kunne tale dybt sammen.

- Det var en af vores gode venner, præsten i Hurup, som foreslog min familie at sætte ord på vores tanker og følelser og skrive dem ned for at få dem bearbejdet, så det ikke blev et tabu og noget, vi gemte på, fortæller Johnny Hansen.

Nogle af teksterne er blevet til sange. "Hotel Himmel", "Det gør ondt" og "Der vil komme tider" er at finde på Kandis' plader udgivet efter tragedien.

Alle sten er vendt

Men de vil aldrig nogensinde blive fremført live.

- Vores koncerter handler om fest og glæde. Vi vil gerne hjælpe publikum med at glemme hverdagen i de fire-fem timer, vi spiller, siger Johnny Hansen.

Først var han meget forbeholden over at lade sin tragedie indgå i dokumentaren, fortæller han.

- Det er selvfølgelig noget, vi stadig taler om i vores familie, når vi har behov for det. Dengang det skete, var det en rigtig stor offentlig ting. Der er gået 13 år, og alle sten har været vendt. Men jeg endte med at synes, at det gav mening, fortæller han.

Hans egen historie binder endnu et bånd mellem ham og hans fans. For musikken er lige så vital for dem, som den er for ham.

Udvidede familien

Det var den, der bragte ham videre i livet, og som førte til mødet med kærligheden igen.

Til en koncert spottede han Gitte, som fængede ham midt i mængden, og i ordets bogstavelige forstand opstod der sød musik.

Parret udvidede siden familien med en søn og blev gift i 2014.

Da Gitte fyldte 40, gav Johnny Hansen hende en sang - "Du betyder mere, end du tror".

- Spørger du min kone, vil hun nok sige, at jeg er dårlig til at udtrykke mine følelser. "Jeg kan jo ikke se, hvad du tænker", siger hun, så jeg prøver, fortæller Johnny Hansen.

- Gitte siger, at hun kan mærke, at jeg øver mig, og at jeg er blevet bedre. Men du kan selv spørge hende - hun sidder lige ved siden af mig.

Gitte er i disse dage med på landevejen.

- Vi kender mange af vores fans. Nogle kommer 15-20 gange om året, og der får vi os altid en snak om, hvordan det går. Nogle fans spejler sig virkelig i vores musik. Efter jeg er begyndt at bruge mig selv og min egen familie i sangskrivningen, er det taget til, kan jeg mærke, siger Johnny Hansen.
- Vi kender mange af vores fans. Nogle kommer 15-20 gange om året, og der får vi os altid en snak om, hvordan det går. Nogle fans spejler sig virkelig i vores musik. Efter jeg er begyndt at bruge mig selv og min egen familie i sangskrivningen, er det taget til, kan jeg mærke, siger Johnny Hansen.

Andre geschæfer

Årligt tilbagelægger Johnny Hansen 100.000 kilometer. Men de forgangne 6 måneder har bandbussen holdt stille grundet coronapandemien. 

Selv om Johnny Hansen nød at rykke tættere sammen med familien, manglede der noget nærmest lige så essentielt.

- Da der slet ikke var nogen udsigt til genåbning, havde jeg nogle mørke dage. Jeg kunne virkelig mærke, at det er det her, vi brænder for, og så er det - er vi kommet frem til - noget af de eneste, vi kan. Så vi er ovenud lykkelige at komme afsted igen, lyder det fra ham.

Det er mest mentalt. Selv om musikken er et fuldtidsjob i sig selv, har han gang i flere geschæfer. Han udlejer ejendomme og har et leasingfirma, så der er flere kilder at tære af - man er vel jyde, klukker han.

Mens at tiden stod stille under nedlukningen, er alt nærmest i dobbelt tempo nu. Alene i september spiller Kandis 35 koncerter og lægger samtidig hånd på en ny plade.

Stadig nysgerrig

- Vi er et eller andet sted midt i anden halvleg. Vi synes stadig, det er sjovt, men vi er også enige om at slutte på toppen en dag. I takt med at man bliver ældre, får man også andre behov, siger Johnny Hansen.

- Jeg føler ikke, jeg er nået til livets efterår. Jeg er stadig nysgerrig på meningen med livet, og de mange oplevelser der er.

- Jeg er gået glip af mange familiefester og bryllupper gennem tiden, og det gør mere ondt nu som 56-årig, end da jeg var 22. Så en gang imellem tager vi en frilørdag. Vi er ikke så hidsige med at komme ud og spille hele tiden længere.

I 2019 fejrede Kandis 30-årsjubilæum. Bandet debuterede i sin tid til et enkebal og gik på, lige efter Johnny Hansens far, Bjørn, havde været på scenen med sit band, Bjørn & Okay.

- Vi er et eller andet sted midt i anden halvleg. Vi synes stadig, det er sjovt, men vi er også enige om at slutte på toppen en dag. I takt med at man bliver ældre, får man også andre behov, siger Johnny Hansen. (Arkivfoto)
- Vi er et eller andet sted midt i anden halvleg. Vi synes stadig, det er sjovt, men vi er også enige om at slutte på toppen en dag. I takt med at man bliver ældre, får man også andre behov, siger Johnny Hansen. (Arkivfoto)

Hviler i sig selv

Johnny Hansen har en elektrikeruddannelse at falde tilbage på efter morens ønske, men det har altid været musikken, som har fået ham i stødet.

- Lige siden, jeg sad på nogle transportkasser og så min far spille, har jeg drømt om musik. Jeg vil ikke stå andre steder end på en scene.

- Der hviler jeg 100 procent i mig selv, og det, tror jeg, er grunden til, at jeg har overskud til at gå ned blandt publikum.

De er loyale, hans fans, og han er loyal over for dem, og det er det, den biografaktuelle dokumentar om Kandis viser.

Svært at måle

Selv om dansktop og country i nogle kredse bliver nedgjort, så stemmer smagsdommeriet ikke overens med de tørre tal.

Kandis har solgt over 1,5 millioner album og har modtaget mere end 50 guld- og platinplader.

- Det er svært at måle kunst. Det er egentlig kun forbrugeren, der kan det. Og der er stadig et stort publikum til den folkelige musik. Men mange af dem, der bestemmer, hvad der skal spilles i radioen og vises i tv, sidder i København og Aarhus, hvor man lever et andet liv end i provinsen.

- I Danmark kommer vi meget i kasser. Jeg håber, det er med til at være brobyggende og vise, at der er i orden i kvaliteten af det, vi gør. Mange, som faktisk aldrig har hørt Kandis, har en mening om os. Jeg håber at vise, at vores musik kan rumme mere end den.

"Kandis for livet" kan ses i biografer landet over.

Johnny Hansen

Johnny Dahlgaard Hansen, født 25. juli 1965, er en dansk forsanger og guitarist i det danske dansktop-band Kandis. Kandis har solgt over 1,5 millioner album.

Som 18-årig blev Johnny Hansen medlem af bandet Airport, der blev opløst i 1988. Herefter gik han sammen med en af sine venner, og dannede duoen Jens Erik og Torben, senere kom Jørgen Hein med i bandet som bassist, og dermed blev Kandis dannet i 1989.

Han deltog i Dansk Melodi Grand Prix 2001 med sangen "Lidt efter lidt".

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS