Her er mangemilliardærens afløser

Mærsk-familiens førstedame Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla har givet stafetten videre

Udgivet Opdateret

Smilet var stort, da Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla sidste år trådte ud på den røde løber til A.P. Møller-Mærsks årlige generalforsamling.

Efter 20 år som næstformand var det tid til at takke af.

Det var med egne ord "bevægende", men hun kunne samtidig glæde sig over, at sønnen Robert Mærsk Uggla trådte et skridt frem og blev formand.

Stadig formand for pengetanken

Mandag den 3. juli kan Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla fejre 75 års fødseldag, og selv om hun ikke længere er en del af shippingkoncernens bestyrelse, er det ikke, fordi hun er ude af familieforetagendet af den grund.

Hun er formand for både Mærsk-familiens pengetank, A.P. Møller Holding, der har kontrollen med shippingkoncernen, og fonden bag, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål.

Vil ikke tale med pressen

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er vokset op i Hellerup som den yngste datter af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, og ligesom den øvrige skibsrederfamilie har hun værnet om sit privatliv.

Har pressen dristet sig til at spørge, har svaret været en høflig afvisning.

Opstigningen i familieforetagendet begyndte i 1986, hvor hun blev medlem af bestyrelsen i fonden, der foruden den indirekte kontrol over rederiet støtter forskellige projekter med store summer.

Slægter faderen på 

I 1991 kom hun med i bestyrelsen for Dampskibsselskabet af 1912, som i 2002 fusionerede med Dampskibsselskabet Svendborg og blev til det nuværende A.P. Møller Mærsk, hvor hun blev en af to næstformænd.

Det siges, at Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er den af de tre døtre, der slægtede faderen, Mærsk Mc-Kinney Møller, mest på, og da han afgik ved døden i 2012, blev hun formand for fonden.

Fester med de kongelige

I årene op til var hun blevet sin fars faste følgesvend til blandt andet fester i kongehuset efter moren Emma Mc-Kinney Møllers død i 2005.

Privat var Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der flyttede til Stockholm i 1971, gift med den svenskfødte officer Gustav Peder Hansson Uggla indtil hans død i 2020.

Foruden den nuværende Mærsk-formand, Robert Uggla, fik de sønnen Johan Pedersson Uggla med mange år bag sig i Mærsk-regi.

Her ses Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla sidste år ved A.P. Møller-Mærsks generalforsamling, hvor hun trådte ud af bestyrelsen. Mandag den 3. juli fylder hun 75 år. (Arkivfoto).
Her ses Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla sidste år ved A.P. Møller-Mærsks generalforsamling, hvor hun trådte ud af bestyrelsen. Mandag den 3. juli fylder hun 75 år. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS