Endte med grim skilsmisse
Roy Hodgson, der tirsdag 9. august fylder 75 år, blev ansat i FCK i 2000. Hans tilstedeværelse skærpede klubben og dannede grundlaget for at være en magtfaktor
Det er svært at forestille sig toppen af dansk klubfodbold uden FC København. Det var dog tilfældet ved indgangen til årtusindet, hvor FCK var en midterklub.
Roy Hodgson, der tirsdag den 9. august fylder 75 år, løftede klubben til tops i dansk fodbold. Englænderen vandt guld i sin eneste sæson som FCK-træner, og siden har FCK fået en medalje i alle superligasæsoner med en enkelt undtagelse.
Dengang havde Hodgson blandt andet trænet Inter, Malmø og Schweiz, men det var ikke taktiske evner, der havde gjort ham til en globetrotter. Menuen stod på klassisk britisk 4-4-2 med en del lange bolde.
Det var Roy Hodgsons unikke mandskabspleje, der gjorde FCK til et vinderhold. Det siger daværende FCK-spiller Christian Lønstrup.
- Du følte virkelig, at du havde en træner, som stolede på dig, og han havde altid fingeren på pulsen i forhold til ens privatliv. Det var unikt dengang.
- Når du spillede for ham, så spillede du 120 procent for ham, uanset om du startede ude, siger Lønstrup.
Stillede høje krav
Hodgson stillede høje krav til både ledelsen og spillertruppen. Det var midlet til at indfri FCK's potentiale, siger daværende FCK-direktør Flemming Østergaard.
- På det tidspunkt havde vi en utrolig forkælet spillertrup, som ikke var topprofessionel. Det gjorde Roy dem.
- Man kan kalde det "management by fear", hvis man sammenligner med erhvervslivet. Han kunne skælde spillere ud, så de var ved at pisse i bukserne. Men det virkede, og det var det, vi havde brug for, siger "Don Ø".
Husker skideballe
Christian Lønstrup husker særligt en skideballe, som flyttede holdet. Dagen før en kamp havde FCK'erne lavet fejl på fejl i en opspilsøvelse.
- Han kaldte os over, tog alle boldene og sparkede dem ud i hver sin retning, og så sagde han på en ikke særlig pæn måde, at hvis det var vores niveau, så gad han sgu ikke træne os. Så kunne vi bare pisse af. Og så gik han.
- Det var altså dagen før en kamp, og så kunne vi bare stå der og tænke "what?". Men så var vi tændte. Dagen efter vandt vi 4-0, siger Lønstrup.
En grim skilsmisse
Efter at have ført FCK til guld i 2001 endte det med en grim skilsmisse mellem Hodgson og klubben. Englænderen ville hellere til italienske Udinese, og det kom han.
Siden har han stået i spidsen for en lang række klubber og landshold. Senest trænede han Watford, som han forlod i maj.
Er han så fodboldpensionist? Ja, på en måde. Men telefonen er trods alt stadig tændt, hvis en klub mangler en garvet træner.