Efter genoplivning: I aftes indtog han Bøgescenen

For 13 måneder siden blev Uso ramt af hjertestop og erklæret klinisk død. Det har været en hård kamp med genoptræning og rehabilitering for at komme ovenpå

Udgivet Opdateret

Rapperen Uso overraskede publikum på årets Smukfest torsdag aften, da han dukkede op på Bøgescenen under L.O.C.'s koncert for at synge med på hittet "Momentet" og duoens nye single med Marwan, "Hvassådair".

For 13 måneder siden blev Uso ramt af hjertestop grundet en forsnævret kranspulsåre, og han blev erklæret klinisk død.

- Takket være den person, som fandt mig, de seje ambulancefolk og de dygtige og fantastiske læger, sygeplejersker og personale på Rigshospitalets hjerteafdeling, som dagligt passede på mig sammen med min familie og venner, er jeg i live i dag, skrev Uso for nylig i et længere opslag delt på det sociale medie Instagram.

Faldt om under velgørenhedsarrangement

Uso faldt om, da han var ved at løbe et velgørenhedsløb omkring Søerne i København for at samle ind til en fond, der hjælper syge børn.

De første minutter er afgørende for, om en person med hjertestop kan genoplives.

Der var masser af mennesker omkring Søerne, da Usos hjerte stoppede med at slå, og heldigvis kunne en af dem livreddende førstehjælp.

USO medvirkede i den 11. sæson af underholdningsprogrammet 'Vild med dans' i 2014, hvor han dansede med Jenna Bagge. (Arkivfoto).
USO medvirkede i den 11. sæson af underholdningsprogrammet "Vild med dans" i 2014, hvor han dansede med Jenna Bagge. (Arkivfoto).

1 ud af 8 overlever

Ifølge Dansk Råd for Genoplivning overlever 1 ud af 8, hvis et vidne giver hjertelungeredning - hjertemassage og kunstigt åndedræt - indtil ambulancen kommer. Uden er det kun 1 ud af 30, der overlever, hvis der ikke gives hjertelungeredning, inden ambulancen når frem.

Uso fik hjertemassage og stød, har han fortalt.

Hurtigt på stedet

En ambulance var hurtigt på stedet, og han blev kørt på hospitalet. Her lå han i koma og blev holdt i live af en respirator. Efter fire dage vågnede han.

- Det har været en hård kamp på et års tid med genoptræning og rehabilitering for at komme ovenpå igen både fysisk og mentalt. Ens verden bliver sgu vendt på hovedet, når man hverken kan gå eller spise på egen hånd, skrev Uso i sit opslag.

- Har nu fået det bedre, og lægerne siger, at jeg nok vender tilbage til "normal" tilstand igen. Er ved at være 100 procent på toppen igen, og der er langt om længe kommet overskud til at tage fat i anden halvleg af det her liv, som jeg sommetider bare tager for givet.

Uso har været en del af den danske musikscene siden 90'erne og er blandt andet kendt for sit mangeårige samarbejde med L.O.C.
Uso har været en del af den danske musikscene siden 90'erne og er blandt andet kendt for sit mangeårige samarbejde med L.O.C.

Sæt pris på hinanden

Uso stod frem med sin historie i håbet om at det kan inspirere til at få mere viden om førstehjælp og hjertesygdomme.

- Husk at sætte pris på hinanden og det liv, vi har, mens vi er her. Ingen har lovet, at vi kommer hjem, når vi går ud af døren, lød det fra Uso.

Uso har været en del af den danske musikscene siden 90'erne og er blandt andet kendt for sit mangeårige samarbejde med L.O.C. og for singler som "Vil du, vil du" og "Skru op".

Privat er den aarhusianske rapper gift med skuespilleren Lykke Sand Michelsen. Sammen har parret en søn på knap to år.

Powered by Labrador CMS