Dronningen hædrer garder

Mads Tjørnehøj Kraaer er blevet hædret med "Dronningens Ur"

Det blev garder Mads Tjørnehøj Kraaer, der modtog Dronningens Ur.
Det blev garder Mads Tjørnehøj Kraaer, der modtog Dronningens Ur.
Udgivet Opdateret

Året rundt og i alt slags vejr står den Kongelige Livgarde vagt ved de kongelige palæer og slotte.

Onsdag blev en af garderne hædret med et helt særligt ur.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Medicinstudier på pause

Dronning Margrethe overrakte "Dronningens Ur" til den 24-årige garder Mads Tjørnehøj Kraaer, der har sat sine medicinstudier på pause for at aftjene sin værnepligt.

Overrækkelsen skete ved den såkaldte urparade på Den Kongelige Livgardens Kaserne i København.

Uret er en hædersbevisning. Det overrækkes ved afslutningen af tjenestetiden til den garder, der af vagtkompagniet er udvalgt som tjenesteperiodens bedste garder.

Udpeget af overordnede og kammerater

Garderen er udpeget af såvel overordnede som kammerater, der i udvælgelsen lægger vægt på både god soldatertjeneste og godt kammeratskab.

Dronning Margrethe overrækker Dronningens Ur til Mads Tjørnehøj Kraaer på Livgardens Kaserne i København.
Dronning Margrethe overrækker Dronningens Ur til Mads Tjørnehøj Kraaer på Livgardens Kaserne i København.

I indstillingen lød det, at Mads Tjørnehøj Kraaer modtager Dronningens Ur, fordi han er højt respekteret for sin professionelle holdning, samt sin evne til at drage omsorg for sine kammerater

- Garder Kraaer har under hele sin værnepligt vist sig som en god kammerat.

- Han er altid opsøgende og hjælpsom over for sine kammerater, og han har altid styr på sine ting og besidder overhøjden til at vejlede og hjælpe sine kollegaer, lød det i indstillingen.

Siden 1970

Overrækkelsen af uret har fundet sted siden 1970. Det blev indstiftet i forbindelse med Frederik den IX's 70-års fødselsdag.

Det skete efter garderforeningerne havde indsamlet bidrag blandt deres medlemmer til en fond, der blev stillet til kongens rådighed ved hans fødselsdag.

Kongen besluttede derefter, at renterne fra fonden skulle gå til armbåndsure med påskriften "Kongens Ur" og årstallet for overrækkelsen.

Ved oprettelsen af fonden skrev kongen, at uret skulle overrækkes til en eller to repræsentanter for de bedste værnepligtige af det hjemsendelsesberettigede hold.

Tre gange årligt

Uret uddeles tre gange om året.

Ved tronskiftet i 1972 skiftede uret navn fra "Kongens Ur" til Dronningens Ur." Siden da har dronning Margrethe videreført traditionen.

Siden traditionen med uret startede, er over 130 gardere blevet hædret med den særlige anerkendelse. Det oplyser Garderforeningen på sin hjemmeside.

Powered by Labrador CMS