Disse kendte har været ramt af spiseforstyrrelse

Flere kendte har delt deres personlige fortælling om, hvordan det er at leve med en spiseforstyrrelse, Her kan du se hvem.

Udgivet Opdateret

Der er efterhånden flere kendte, der har delt ud af deres historie om, hvordan de har levet med og overvundet deres spiseforstyrrelse. Selv i kongehuset har det været et problem.

I galleriet ovenfor, kan du se nogle af de kendte og kongelige, der åbent har delt, at de har haft en spiseforstyrrelse.

Flere ramt

Der findes mange spiseforstyrrelser, men det er Anoreksi, Bulimi og Tvangsoverspisning, der er bedst kendt – og som den største mængde lider af, skriver Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

I Danmark estimeres det, at der er omtrent 75.000 danskere, der lider af en spiseforstyrrelse. Mens der er omtrent samme antal, der er i risikozonen for at blive ramt af en spiseforstyrrelse.

Tre hyppige

Anoreksi, Bulimi og Tvangsoverspisning er de tre spiseforstyrrelser, som rammer flest.

Når man lider af anoreksi, er man bange for at tage på, og derfor stopper man med at spise. Dem, der lider af anoreksi er ofte perfektionistiske og stiller store krav til dem selv og deres udseende.

For bulimi gælder frygten for at tage på også, men her er metoden anderledes. Som bulimiker veksler man mellem slanke- og fastekure, overspisning og udrensning ved eksempelvis at kaste op. Bulimikere skammer sig over at miste kontrollen, når de overspiser, og de får det kun godt igen, når de fortager en udrensning, fordi så er de tilbage i kontrol.

Tvangsoverspisning er den mest hyppige spiseforstyrrelse. Den karakteriseres ved tilbagevendende episoder, hvor en stor mængde mad indtages inden for et kort tidsrum og uden nogen form for kompensering som udrensning hos bulimikere.

Særegne sygdomme

Men der findes et fåtal, som lider af en spiseforstyrrelse, der ikke nødvendigvis falder ind under anoreksi, bulimi eller tvangsoverspisning.

I den senere tid er megareksi og ortoreksi blevet et hyppigere syn. Megareksi rammer oftest mænd, der oplever at deres kroppe er for tynde og ikke muskuløse. For at øge muskulaturen styrketræner de i timevis og følger helt særlige diæter.

Ortoreksi er en spiseforstyrrelse med et overdrevet fokus på sundhed. Mad er en besættelse for dem, der lider af ortoreksi. Det er så stor en besættelse, at de ikke kan få en normal hverdag til at fungere. Her er det ikke mængden af mad, men kvaliteten af mad, som dem der lider af ortoreksi fokuserer på. De er besatte af at leve sundt, og de lever ofte efter deres eget billede af, hvad sundhed er, men som ikke nødvendigvis er helt så sunde.

Powered by Labrador CMS