Danmark er bedst

Reggaestjernen Wafande har stået på de fleste festivalscener landet over. Men hans festivalhistorik går meget længere tilbage end det

Udgivet Opdateret

Wafande var helt ny i branchen, da han i 2013 stod på Bøgescenen - den største scene på landets næststørste festival, Smukfest.

Siden har han optrådt på et hav af festivaler landet over. Men hans festivalhistorik går meget længere tilbage end det.

Her ser den 40-årige reggaestjerne tilbage på nogle af sine mest mindeværdige festivaloplevelser.

Hvad er din yndlingsfestival?

- Det er nok Roskilde, lyder det fra Wafande.

Går på opdagelse

- Jeg føler, at det er den festival, hvor man får lov at gå på opdagelse. Og man får lov at blive overrasket en gang imellem. Og nogle gange gå ind til nogle ting og møde nogle mennesker, som inspirerer en til at lytte til noget.

- Lige pludselig står man og har haft den bedste koncertoplevelse i sit liv til noget, man overhovedet ikke anede, at man skulle ind at høre. Og det er derfor, jeg elsker Roskilde

Wafande kunne fejre 15-års jubilæum på Roskilde Festival i år. (Arkivfoto).
Wafande kunne fejre 15-års jubilæum på Roskilde Festival i år. (Arkivfoto).

Han har været på Roskilde Festival nærmest samtlige år siden 2008, da en af hans venner havde købt billet for at se rapmogulen Jay-Z.

Wafande kom trillende midt om natten - med en rullekuffert.

Lidt til enhver

- Jeg kom alene med et telt og skulle sætte det op om natten. Totalt amatøragtig. Men det lykkedes, på grund af at folk var imødekommende.

- Lige pludselig stod jeg der, og så var teltet bygget færdigt. Så gik jeg ud på pladsen, og så blev jeg simpelthen slugt ind af Roskilde. Men Danmark er et land, som har så mange festivaler. Jeg tror ikke, jeg kender et land, der har flere festivaler end Danmark. Så der er lidt til enhver smag.

- Jeg elsker Smukfest også for det, den kan. Jeg elsker de små festivaler, og jeg elsker Wonderfestiwall, som ligger helt magisk ud til Hammershus.

Imødekommende publikum

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som optrædende på en festival?

- Det er nok mit første år på Smukfest, hvor jeg fik lov til at være på Bøgescenen, som helt ung, grøn artist. Jeg mødte et publikum, som simpelthen var så imødekommende.

- Hele min karriere har været sindssyg at kigge tilbage på. Jeg er meget socialt anlagt. Jeg elsker mine fans, jeg elsker mennesker, og jeg elsker at komme ud og mærke folks energi.

Wafande spillede på Bøgescenen på Smukfest i Skanderborg i 2013, og det er en af de største oplevelser som sanger, han nogensinde har haft. (Arkivfoto).
Wafande spillede på Bøgescenen på Smukfest i Skanderborg i 2013, og det er en af de største oplevelser som sanger, han nogensinde har haft. (Arkivfoto).

Bedste koncert nogensinde

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst?

- Det er nok Fally Ipupa på Roskilde Festival, en congolesisk artist, som jeg har lyttet til i mange år, men som jeg aldrig har fået en chance for at høre live før.

- Det er stadig den dag i dag den bedste koncert, jeg nogensinde har hørt i hele mit liv. Han havde ni korsangere med, som også sang fantastisk, og som også dansede en koreografi.

- Men der har været mange fantastiske oplevelser - som Prince og Stevie Wonder på Orange Scene.

Alt for meget

Hvad er det mest nyttige, du har med på en festival?

- Håndsprit, siger Wafande og kommer i tanke om en anekdote, fra da han var yngre:

- Engang havde jeg en camelbag med, sådan en, man bruger, når man løber maraton, med vodka og Redbull i. Det var alt for meget, men alligevel også meget nyttigt, siger han.

- Jeg havde den med ud til alle koncerter, så jeg havde altid drinks og skulle aldrig stå i kø til baren. Det var helt perfekt.

Ingen pæne sko

Hvad er det mest unyttige, du har haft med på en festival?

- Flotte sko, siger han hurtigt.

- Et år havde jeg helt nye Jordan-sko på og græd nærmest mig selv i søvn, da jeg kom hjem og skulle børste dem rene. Så mit bedste råd er at droppe de pæne sko.

Danmark er bedst om sommeren

Hvad er det bedste ved at være på festival?

- Det er den danske sommer. Folk vågner og kommer ud af hi og er imødekommende og smilende, siger Wafande selv med et smil.

- Jeg rejser aldrig væk fra Danmark, når det er sommer. Danmark er det bedste land at være i i hele verden, når det er sommer.

WAFANDE

Wafande er født i København som søn af en fransk-dansk mor og en tanzanisk-congolesisk-malawisk-omansk far og er opvokset på Christiania i København.Da han var 8 år flyttede han med sin mor til Frankrig, hvor Wafande bl.a. spillede basketball for ungdomslandsholdet – inden han tog hjem for at udvikle sin musikalske karriere med Donkey Sound. Ifølge eget udsagn er han opkaldt efter sin farfar Wafande, der var høvding i en landsby i Tanzania – og navnet Wafande betyder "søn af en leder" eller "søn af en general" på arabisk. Kendere af det arabiske sprog kan dog afvise dette: ordet Wafande er ikke Arabisk, men sandsynligvis swahili (Det Arabiske ord General udtales فريق eller translitereret farīq). En etnologisk forklaring på udtalelsen er, at det i Tanzania er forbundet med høj status, at kunne påvise aner tilbage til de Arabiske koloniherrer på Zanzibar.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS