Bokselegenden Muhammad Ali er død

Udgivet Opdateret

Den tredobbelte verdensmester tabte fredag sin sidste kamp på et hospital i Phoenix, Arizona. Han blev 74 år.

Den amerikanske bokselegende Muhammad Ali er død, 74 år gammel. Det bekræfter en talsmand fra familien ifølge NBC News og flere andre medier.

Muhammad Ali blev torsdag indlagt på et sygehus i Phoenix med vejrtrækningsproblemer, og sent fredag amerikansk tid meddelte kilder til Reuters, at det var et spørgsmål om timer, før den tidligere verdensmester ville dø. Det skete tidligt lørdag dansk tid.

Indlagt en del gange

Ali, der kaldte sig selv “The Greatest”, har været indlagt på hospitalet en del gange de senere år.

Han har i tre årtier lidt af sygdommen parkinsons. Det kom blandt andet til udtryk, da han i 1996 tændte OL-flammen i Atlanta med rystede hænder.

Bokseren, der blev døbt Cassius Clay, men skiftede navn til Muhammad Ali, da han blev optaget i den muslimske forening Nation of Islam, var verdensmester i sværvægt tre gange, før han stoppede sin boksekarriere i 1981.

Største bokser nogensinde

Muhammad Ali er af mange iagttagere betegnet som den største bokser nogensinde.

Han har været hovedpersonen i flere af historiens største boksekampe, hvor den rapkæftede og elegante bokser aldrig satte sit lys under en skæppe.

– Jeg er den største. Jeg er det største væsen, der nogensinde har levet. Jeg har ikke så meget som en skramme i mit ansigt, og jeg tog fusen på Sonny Liston. Og jeg er kun 22 år gammel, sagde den unge Ali efter en storkamp mod den daværende verdensmester Sonny Liston.

Nægtede at aftjene værnepligt

Også uden for bokseringen slog Ali fra sig.

Midt i sin storhedstid nægtede bokseren at aftjene værnepligt i Vietnam.

– Jeg skal ikke i krig for magtfulde USA og skyde fattige mennesker til døde i mudderet. Viet Cong er ikke min fjende. De har aldrig kaldt mig nigger. Tag mig til fængslet i stedet, sagde Ali dengang.

Det kostede ham tre år væk fra boksningen.

Ali overraskede alle

Efter den lange pause tabte han til Joe Frazier og Ken Norton, og de færreste troede derfor, at Ali ville have en jordisk chance mod den frygtindgydende George Foreman, som brutalt havde jævnet både Norton og Frazier med jorden inden for to omgange.

Men i “The Rumble in the Jungle”, af mange anerkendt som boksehistoriens største kamp nogensinde, overraskede Ali stort, da han slog den udmattede Foreman ud i ottende omgang og genvandt VM-titlen i sværvægt i en alder af 32 år.


/ritzau/

Powered by Labrador CMS