Har en mening om alt

Bent Hansen var uddannet cand.mag. i dansk. I stedet kom han til at spille en nøglerolle i sundhedspolitik

Udgivet

Som mangeårig politisk topfigur i sundhedsvæsenet sugede Bent Hansen (S) i årtier kameralinser og mediernes mikrofoner til sig.

Den 6. november fylder han 75 år. Nu fri for længere at skulle udrede de evige udfordringer i sundhedsvæsenet, som kun synes at vokse.

Efter 35 år som folkevalgt politiker og mangeårig frontfigur i Danske Regioner gik han i 2018 frivilligt fra borde på den store sundhedsskude.

"Kong Sundhed"

Forinden var manden, de kaldte "Kong Sundhed", i ti år i træk blevet kåret som den mest magtfulde person i sundhedsvæsenet. Også foran periodens sundhedsministre.

I hans tid på kommandobroen blev 80 nedslidte akutsygehuse til en milliardplan om 21 topmoderne supersygehuse.

 Ventelister blev bragt ned, produktiviteten sat op, og kræftdødeligheden faldt markant.

I mange år var Bent Hansen den mest magtfulde på sundhedsområdet. Som 75-årig er han stadig aktiv på andre områder. Men det kan også krible i fingrene for at blande sig, når sundhedsområdet raller. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix).

- Godt tidspunkt at stoppe

- Det var et godt tidspunkt at stoppe på, sagde han, da han fyldte 70 kort efter.

Nu fem år efter tiltrækker sundhedsvæsenet sig mere opmærksomhed end nogensinde. Med akut mangel på sygeplejersker og skimmelramte og forsinkede sygehusbyggerier. De kroniske sygdomme eksploderer og dyre, nye behandlingsformer truer med at slå bunden ud af pengekassen.

Tænker Bent Hansen mon "godt, at jeg kom væk i tide"?

Kribler i fingrene

- Nej, det kan snarere krible i fingrene for at blande mig, lyder det fra huset i Aarhus, hvor han bor med sin kone.

- Jeg har en mening om alting - bortset fra Region Midtjylland. Lige der har jeg ingen kommentarer, siger han om sin gamle region, der de senere år har været ramt af striber af skandaler om amputationer og kræft samt en række af fyrede ledere.

Men om supersygehusene vil han gerne sige, at man ligger, som man har redt. Fordi regeringen dengang med et hug beskar økonomirammen fra 60 til 40 milliarder kroner.

Økonomisk skruestik for stram

- Den økonomiske skruestik blev alt for stram og har medført alt for billige løsninger, som man kommer til at betale ekstra for siden, siger han.

Omvendt mener Bent Hansen stadig, sygehusene bliver et løft for den faglige kvalitet, som fortsætter med at stige på både hjerte-, kræft- og kronikerområdet.

REGIONSHOSPITALET GØDSTRUP

Regionshospitalet Gødstrup er Midt- og Vestjyllands nye storhospital.

Visionen for hospitalet er: patientens hospital. Hospitalet er effektivt, konkurrencedygtigt, kvalitetsbevidst og fokuserende på trivsel.

I byggeriet af Regionshospitalet Gødstrup på i alt 148.000 kvm er der lagt stor vægt på bæredygtighed, højteknologi og patientsikkerhed.

Heraf er de 13.000 kvm til Regionspsykiatrien, og 5.000 kvm er til NIDO Danmark, center for forskning og uddannelse.

Hospitalet rummer 409 patient-enestuer, der giver mulighed for inddragelse og privatliv for patienterne og deres pårørende.

Kilde: Region Midt

I stedet for politik bruger Bent Hansen af og til sin viden som oplægsholder i sundhedsfaglige sammenhænge, fordi det kræver, at han holder sig skarp og opdateret.

Svinger ketsjeren

Formandskabet i Grenaa Havn er også en glæde og havnens konstante fremgang hans stolthed.

Skarp vil han også gerne fortsat være på badmintonbanen, hvor ketsjeren svinges flere gange ugentligt. Gerne sammen med nogle af sine syv børnebørn, som han forsøger at lære tricks, fra dengang han selv var rigtig god.

- Så nu sidder jeg igen der ude i hallerne og ser deres badmintonstævner. Det handler jo om at prøve at være en, som også de synes, det er interessant tale med og følge med i deres virkelighed, siger den gamle topforhandler.

Powered by Labrador CMS