Et knivstik ændrede alt

Monica Seles, som lørdag 2. december fylder 50 år, var i gang med at udvikle sig til et tennisfænomen, da hun for 30 år siden blev stukket med en kniv

Udgivet Opdateret

Havde det ikke været for et knivstik i ryggen, kunne Monica Seles måske have set tilbage på en endnu større tenniskarriere, end den hun endte med at få.

Seles, som lørdag 2. december fylder 50 år, nåede at vinde ni grand slam-titler, inden hun stoppede karrieren i 2008.

Otte af grand slam-titlerne hentede Seles inden knivstikket, mens det kun blev til yderligere en efter det horrible overfald.

Stukket ned bagfra

Der spekuleres stadig den dag i dag, om Seles kunne have slået sit navn fast i tennishistorien som alle tiders bedste spiller.

Men det fik Seles aldrig lov til, for 30. april 1993 - for 30 år siden - blev hun stukket ned bagfra med en kniv under en kamp i Hamburg.

I en alder af bare 19 år tog karrieren en dramatisk drejning for den unge jugoslaviskfødte tennisspiller, der på det tidspunkt havde toppet verdensranglisten ved udgangen af 1991 og 1992.

Monica Seles sad på sin stol ved et sidebytte under en tenniskamp i april 1993, da en overfaldsmand stak hende med en køkkenkniv i den øvre del af ryggen. (Arkivfoto).

- Svært at trække vejret

- Jeg var ikke klar over, hvad der var sket. Men så kunne jeg pludselig mærke, at det var svært at trække vejret, og så fik jeg en stor smerte i ryggen, sagde Seles senere om hændelsen.

Den unge stjerne, der i foråret 1993 kæmpede med tyske Steffi Graf om tennissportens verdensherredømme, blev aldrig den samme efter angrebet fra tyskeren Günter Parche, en arbejdsløs værktøjsmager.

Parche, der var stor fan af Graf, opnåede nemlig sit mål, da han fik sat Seles ud af kampen fysisk og ikke mindst mentalt.

Depression

Seles havnede i en depression, spiste sig 30 kilo større og nåede aldrig tilbage til at blive den samme selvtillidsfyldte tennisspiller, som før overfaldet.

Hun brugte de to års pause på at få amerikansk statsborgerskab og gjorde comeback i juli 1995. Et halvt år senere vandt hun Australian Open. Men så blev det ikke til flere grand slam-titler. Hun kom selv med årsagen.

- Jeg blev stukket ned på banen foran tusindvis af mennesker.

Ændrede min karriere

- Det er ikke muligt at fjerne sig selv fra det. Det ændrede min karriere og har også for altid ødelagt min sjæl. Det lille øjeblik gjorde mig til en anden person, skrev Seles i sin selvbiografi.

To tilfældigheder betød, at Seles sandsynligvis slap med livet i behold. For det første bøjede hun sig forover, da kniven blev stukket ind i hende i den øvre del af ryggen.

Havde hun siddet oprejst, kunne kniven måske have gjort endnu mere skade.

Slap billigt

For det andet nåede sikkerhedsvagter at pacificere Günter Parche, så han kun nåede at stikke en enkelt gang.

Knivoverfaldet førte dog ikke til nogen hård dom for Günter Parche, der slap med to års betinget fængsel. Seles nægtede på grund af den milde dom at sætte sine ben i Tyskland igen.

FØDSELSDAG

En fødselsdag er den dag i året, hvor en person er født, hvilket ikke må forveksles med en persons fødselsdato, der er den dato personen fødtes (angivet ved dag, måned og år).

Før 1814 var det ikke dagen for fødslen, der blev opført i kirkebøgerne – det var kun dåbsdagen.

I mange kulturer er der tradition for at festligholde fødselsdagen hvert år med særlig fokus på 'runde' fødselsdage.

Der er tale om rund fødselsdag, når alderen er delelig med tallet ti. Runde fødselsdage fejres ofte med en større fest.

Ved 100-års fødselsdage er der tradition for et festtelegram fra HM Dronningen. 

'Halvrunde' fødselsdage er øvrige tal delelige med 5.

Kilde: Wikipedia

Overfaldsmanden, som boede på et plejehjem i de sidste 14 år af hans liv, døde sidste år i en alder af 68.

Seles, som indstillede sin tenniskarriere i februar 2008, bor i USA og er gift med den 81-årige rigmand Tom Golisano.

Powered by Labrador CMS