-  Jeg blev nødt til at sige ja

Det var ikke uden betænkeligheder, at skuespillerinden Neel Rønholt sagde ja til at skildre Sandy i den nyeste danske musicalopsætning af "Grease"

Udgivet Opdateret

Det er præcis 45 år siden, at "Grease" havde premiere på biograflærredet - ungdomsklassikeren, hvor Olivia Newton-John og John Travolta sang sig ind i populærkulturen med evergreens som "Summer Nights", "We Go Together" og "You're the One That I Want".

"Grease" er blevet opført verden over, og nu har en ny version ramt Danmark.

Debut

Neel Rønholt og Silas Holst indtager hovedrollerne som Sandy og Danny. Mens Silas Holst har medvirket i en tidligere opførelse, debuterer Neel Rønholt i universet.

- Jeg tror virkelig, at grunden til, at filmen er blevet så ikonisk, og at folk bliver ved med at ville se musicalen er, at den giver en energiindsprøjtning, siger Neel Rønholt.

- Jeg har selv set filmen rigtig mange gange. Jeg var også inde at se den to gange, da den spillede på Nørrebro Teater i 90'erne, fordi jeg nærmest blev helt besat af den. Så da tilbuddet kom, tænkte jeg, at det næsten var "meant to be".

Første optræden i musical

Rollen som Sandy er nemlig Neel Rønholts første møde med musicalscenen.

- Jeg har det generelt i livet sådan, at man aldrig skal sige aldrig. Men det har på ingen måde været noget, jeg har tænkt lå i kortene for mig. Men så kom muligheden. Og det var en oplevelse, jeg bare blev nødt til at sige ja til, siger Neel Rønholt.

- Det er også derfor, jeg godt kan lide at sige ja til opgaver, som er lidt anderledes, fordi man lærer simpelthen så meget om sig selv. Det er skønt, selv om man har været uddannet skuespiller i 12 år og er 38 år.

Stormende forelskelse

Når man debuterer på musicalscenen, kunne det ikke være med en mere passende rolle end Sandy.

"Grease" indledes med en stormende forelskelse mellem Sandy og Danny. De tror, at de aldrig skal se hinanden igen. Men da sommerflirten er slut, begynder Sandy på samme skole som Danny.

Lidt på samme måde er Neel Rønholt den nye i klassen, når hun i "Grease - the Musical" spiller over for erfarne musicalkræfter.

Aldrig sunget professionelt

- Den fornemmelse, jeg havde, da jeg kørte på arbejde første dag, har jeg virkelig kunnet bruge, fortæller Neel Rønholt.

- Jeg har givet mig selv hen til at være totalt ny på rigtig mange parametre.

Neel Rønholt har aldrig sunget professionelt før, så hun insisterede på at lave en sangprøve, så folkene bag musicalen vidste, hvad de havde hyret.

Grundige overvejelser

- Jeg ville aldrig sige ja, hvis jeg ikke følte, jeg kunne udfylde rollen. Men det kan man gøre på mange måder. Så derfor var det vigtigt for mig, at vi var enige om, at forventningen var inden for det, jeg kan, fortæller Neel Rønholt.

Også på et andet parameter gjorde Neel Rønholt sig grundige overvejelser.

I begyndelsen af "Grease" synes Sandys veninder, at hun er et dydsmønster.

Mod slutningen af filmen skifter Sandy sin pastelfarvede kjole, sandalerne og sløjfen i håret ud med tights, høje hæle og bobbede lokker, og hun er blevet rap i replikken. Til stor begejstring for Danny og hans kumpaner, som pifter højlydt efter hende.

Matcher ikke

- I starten var jeg lidt sådan: "Hvad er det, historien her fortæller? At man skal lave sig om for at passe ind?!". Så det har været vigtigt for mig at arbejde med, at når Sandy har sin forandring, er det ikke for at please andre, siger Neel Rønholt.

- Hun begynder at mærke, at der er noget indeni hende, som ikke matcher med, hvordan hun bliver opfattet. Det er selvfølgelig baseret på en film og på dens dramatik, hvor det er skåret ud i pap. Men det har virkelig ligget mig på sinde, og det håber jeg, man også kan mærke.

Har været vigtigt for mig

- Der er jo de scener og de replikker, der er. Så det har været rigtigt vigtigt for mig at finde de punkter, hvor det kan mærkes, at hun prøver at finde ud af, hvem hun egentlig selv er.

Derudover er det lige så vigtigt, at forestillingen er underholdende.

- "Grease" er jo en skøn musical. Det er ikke tung dramatik, som hvis man står med Shakespeare eller Tjekhov, siger Neel Rønholt og fortsætter:

Har værdi

- Man kan godt spørge sig selv, om det er finkulturelt, og om man ikke skulle bruge sin tid på at debattere vigtige og dybere emner. Men jeg tror simpelthen, at der er en efterspørgsel på at gå ind og have to timer, hvor man bare sidder og bliver i godt humør.

- Det synes jeg faktisk også, har værdi, understreger Neel Rønholt.

Når hun står på scenen, skal hun gestalte et andet menneske, og derfor kan hun - ligesom publikum forhåbentligt - mentalt ikke være andre steder end i nuet.

- Man er jo kun et menneske

- Jeg tror, at uanset hvad der sker omkring os i verden og i vores liv, har vi brug for øjeblikke - det kan være små eller store - hvor vi får tankerne hen på noget andet, siger hun.

- Selv om man kan få dårlig samvittighed over at få tankerne hen på noget andet, er det også en overlevelsesmekanisme, som man må give sig selv lov til at have. Man er jo kun et menneske.

"Grease - the Musical" spiller i Falkoner Salen på Frederiksberg. Herefter drager den vestpå til Musikteatret Holstebro fra 12. april og Vejle Musikteater fra 26. april.

- Jeg har det generelt i livet sådan, at man aldrig skal sige aldrig, lyder det fra Neel Rønholt, der nu debuterer som musicalstjerne. (Arkivfoto).
- Jeg har det generelt i livet sådan, at man aldrig skal sige aldrig, lyder det fra Neel Rønholt, der nu debuterer som musicalstjerne. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS