En af verdens smukkeste kvinder

Gina Lollobrigida var en af Europas største skuespillerinder i 50'erne og 60'erne og er en af de sidste nulevende fra den æra

Udgivet Opdateret

Den tidligere skuespiller Gina Lollobrigida er blandt de sidste nulevende af sort-hvid-filmenes store donnaer.

Hun er sågar blevet kaldt "det 20. århundredes Mona Lisa".

Mandag den 4. juli fylder hun 95 år.

Blandt Europas største

Italienske Lollobrigida var i 1950'erne og 60'erne blandt Europas største skuespillerinder og blev ifølge IMDb, verdens største filmdatabase, opfattet som en af verdens smukkeste kvinder.

Hun har været på rollelisten i flere af de største klassikere i historien.

I 1956 spillede hun den kvindelige hovedkarakter Esmeralda i "Klokkeren fra Notre Dame", hvor Anthony Quinn spillede rollen som klokkeren.

Fem år senere var hun med i "Vi mødes ved Rivieraen".

Også kendt som La Lollo

Skuespillerinden blev også kendt som "La Lollo", idet hun personificerede en italiensk skønhed.

Selv om Lollobrigida endte med at spille store roller i flere klassiske film, havde hun med egne ord ikke planer om at blive filmstjerne.

- Jeg studerede kunst i skolen og blev skuespiller ved en tilfældighed, har hun sagt i et interview med magasinet Parade ifølge IMDb.

Arbejdede som model

Inden italieneren brød igennem på det store lærred, arbejdede hun som model og deltog i flere skønhedskonkurrencer.

I 1970'erne skruede hun ned for karrieren inden for skuespil og rettede i stedet fokus mod karrieren som fotojournalist.

Hun fotograferede blandt andre den amerikanske skuespiller Paul Newman og den spanske maler Salvador Dali.

Skandaler og retssager

Hendes mest kendte bedrift som fotojournalist var i 1973, da hun helt eksklusivt tilbragte 12 dage med Cubas kommunistiske statsleder, Fidel Castro.

Skandaler og retssager har dog også haft deres plads i Lollobrigidas liv. Hun var i mange år gift med den jugoslaviske læge Milko Skofic. Parret, der fik en søn sammen, blev skilt i 1971.

Men siden var der kortvarige affærer med flere både kendte og knap så kendte mænd, herunder den 34 år yngre spanske forretningsmand Javier Rigau y Rafols.

Det forhold kom der senere en spektakulær retssag ud af, da hun anklagede ham for at have arrangeret et fup-ægteskab med hende blot for at kunne rage hendes arv til sig senere. En sag, som hun dog tabte.

Gina Lollobrigida ved TCM Classic Film Festival i 2016.
Gina Lollobrigida ved TCM Classic Film Festival i 2016.
Powered by Labrador CMS