Kæmpe udstilling af Margrethe

Prinsesse Marie åbner fredag aften en udstilling af dronning Margrethe. Ældste værk er over 70 år gammelt

Udgivet Opdateret

En udstilling med mere end 60 malerier, akvareller og découpager lavet af dronning Margrethe åbner fredag aften i Cahors i Frankrig.

Den nye udstilling, der hedder "Margrethe II de Danemark, artiste-Reine", markerer dronningens 50-års regentjubilæum og vises på det nyrenoverede Musée Henri-Martin i byen.

I Cahors ligger også Chateau de Cayx, der har været ejet at kongefamilien siden 1974, og som dronningen og afdøde prins Henrik har brugt som sommerresidens.

Udstillingen, som indvies af prinsesse Marie, strækker sig over det meste af dronningens liv.

Dronning Margrethe har tegnet og malet, siden hun var barn.

Det ældste værk på udstillingen er et orange blomsterbillede af morgenfruer. Det malede dronningen i 1947, da hun var syv år og gik i skole på Amalienborg.

I Cahors ligger også Chatau de Cayx, der har været ejet at kongefamilien siden 1974, og som dronningen og afdøde prins Henrik har brugt som sommerresidens. (Arkivfoto).
I Cahors ligger også Chatau de Cayx, der har været ejet at kongefamilien siden 1974, og som dronningen og afdøde prins Henrik har brugt som sommerresidens. (Arkivfoto).

Ifølge kongehuset vil det være første gang, at franskmændene kan "opleve en samlet, retrospektiv udstilling" af dronning Margrethes "mangfoldige kunstneriske virke".

På udstillingen er der blandt andet landskabsmalerier fra Chateau de Cayx og fortolkninger af H.C. Andersen-eventyret "Snedronningen" igennem découpager, hvor udklip limes sammen til nye motiver.

Dronningens arbejde med at male billeder blev mere og mere seriøst i begyndelsen af 1970'erne.

Det var nogenlunde samtidig med, at hun illustrerede Tolkiens "Ringenes Herre"-trilogi under pseudonymet Ingahild Grathmer.

Udstiller til 5. marts 2023

Og på byens bibliotek, la médiathèque du Grand Cahors, vises netop dronningens illustrationerne til fantasybøgerne. Udgaven med de illustrationer blev udgivet i 1977.

Udstillingen på Musée Henri-Martin varer til 5. marts 2023.

Udstillingen er museets første, efter at det i en længere periode har været lukket på grund af ombygning.

Herhjemme har dronningen udstillet mange gange. Blandt andet havde hun og prins Henrik i 2013 en fællesudstilling, "Pas de deux royal", på Aros i Aarhus.

Powered by Labrador CMS