Nu kan de endelig gå i gang

Efter flere måneders strejke har skuespillernes fagforening og filmstudierne indgået en foreløbig aftale

Udgivet

Skuespillernes fagforening SAG-AFTRA er nået frem til en foreløbig aftale med Hollywoods filmstudier.

Det oplyser fagforeningen natten til torsdag dansk tid.

Aftalen kan sætte en stopper for Hollywood-skuespillernes strejke, der har varet siden midten af juli og rystet underholdningsbranchen.

Strejken blev indledt, da skuespillerne, der er medlemmer af fagforeningen, bad om højere minimumløn, en andel af overskuddet fra streamingtjenester og beskyttelse mod at blive erstattet af "digitale kopier" genereret af kunstig intelligens.

Foreløbig aftale

SAG-AFTRA siger, at det er nået frem til en foreløbig aftale om en ny kontrakt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), der repræsenterer Disney, Netflix og andre medieselskaber.

Ifølge fagforeningen indeholder den nye tre år lange kontrakt en stigning i minimumlønnen og en bonus for "streaming-deltagelse".

Aftalen giver også beskyttelse mod uautoriseret brug af billeder genereret af kunstig intelligens.

Aftalen træder i kraft, hvis skuespillerne stemmer for den.

Under Hollywood-skuespillernes strejke har medlemmer af fagforeningen SAG-AFTRA gået strejkevagt foran blandt andet Netflix' studier. (Arkivfoto).

Det ventes at ske i de kommende uger.

Kan komme i gang

Gennembruddet betyder, at Hollywood kan komme i gang med produktionen igen for første gang siden maj.

Hollywoods manuskriptforfattere indledte en strejke i foråret. De vendte tilbage til arbejdet i slutningen af september.

Strejkerne har kostet delstaten Californien mere end seks milliarder dollar i tabt produktion ifølge et estimat fra tænketanken Milken Institute.

Fordi der har været meget lidt arbejde at tage har mange rekvisitører, kostumedesignere og andre, der arbejder på filmset, haft svært ved at få deres økonomi til at hænge sammen.

Foreløbig aftale mellem SAG-AFTRA og Hollywoods filmstudier

  • Aftalen kan ende skuespillernes strejke
  • Aftalen indeholder højere minimumløn og streaming-bonus
  • Beskyttelse mod uautoriseret brug af AI-billeder
  • Aftalen skal godkendes af skuespillerne

77 procent lavere

FilmLA, som er den gruppe, der udsteder tilladelser til at filme, oplyser, at produktionen fra 29. oktober og en uge frem var 77 procent lavere sammenlignet med samme uge sidste år.

Strejkerne har også tvunget tv-kanalerne til at fylde sendefladen med genudsendelser, gameshows og realityserier.

De har også ført til, at store studier har måtte udsætte premierer på store film som eksempelvis "Dune: Part 2", fordi strejkende skuespillere ikke har kunnet promovere filmene.

Andre store produktioner som den seneste "Mission: Impossible"-film og Disneys live action-udgave af "Snehvide" er blevet udsat til 2025.Powered by Labrador CMS