- Jeg har altid været ustoppelig

Lars Ranthe fik plads til at prøve sig selv af, inden han uddannede sig skuespiller

Udgivet Opdateret

Da Lars Ranthe fik studenterhuen på, strøg han straks afsted til Alperne. Her susede han de næste fem år ned ad pisterne som selvudnævnt skibums og andre småjob.

Ung og fri uden forpligtelser eller pres.

Det var dengang, sådan en afstikker hed dannelsesår og ikke fjumreår, fortæller skuespilleren.

Var min egen chef fra begyndelsen

- Jeg havde to forældre, som bakkede fuldstændig op om det. De har aldrig stillet krav til mig, hvad det angår, siger han og fortsætter:

- Jeg har aldrig hørt dem sige, at jeg burde få en uddannelse eller noget som helst. De var slet ikke uinteresserede - de var bare helt sikre i deres grundvold på, at jeg nok skulle klare den. Jeg har altid været ustoppelig på en måde. Jeg var min egen chef fra start af.

Lars Ranthe spiller også herre i eget hus i "Carmen Curlers". DR-dramaet er tilbage med sin anden sæson af serien. Det samme er Lars Ranthe i rollen som landmanden Jørgen. Husbond til Birthe, der forlader kødgryderne og tager job på Carmen Curlers-fabrikken, som producerer den elektriske papillot.

Lars Ranthe kan fejre 25-års jubilæum i år. Den 54-årige stjerne blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998. (Arkivfoto).

Ekstremt hæmmet

Også deres søn arbejder på fabrikken. Men Jørgen, som Lars Ranthe spiller, forventer, at han drosler ned til fordel for at gå fuldtid på gården, som det er en selvfølgelighed, at han en dag skal overtage.

- Han er fra en anden tid og ekstremt hæmmet af sit begrænsede verdenssyn. Af gode grunde, fordi han er vokset op på den tid, som han gjorde, siger Lars Ranthe og fortsætter:

- Det kan godt være, at mine egne forældre har talt sammen internt, uden jeg har vidst det. Men jeg tror, at de intuitivt har kunnet mærke: "Han skal sgu nok klare den".

Cool forældre

Retrospektivt - efter at Lars Ranthe selv har stiftet familie - har skuespilleren imponeret reflekteret over, hvordan hans egne forældre kunne tage det så roligt, som de gjorde.

- Når man selv har børn og er så bekymret for, hvordan skal de klare det, er jeg sådan set forundret og synes, at mine forældre har været så cool ... På en måde synes jeg også, at det er et ekstremt sympatisk træk, siger han så.

BADEHOTELLET

Badehotellet er en dansk drama-komedie TV-serie, som primært er indspillet i studier ved Albertslund i Storkøbenhavn på Sjælland. Enkelte scener er dog indspillet ved Vesterhavet i Svinkløv, Slettestrand og Grønnestrand i Nordjylland.

Kilde: Wikipedia

Den indstilling har Lars Ranthe også i sit forældreskab med skuespillerinden Christine Albeck Børge.

I forældrenes fordspor

Sammen har parret to døtre.

Den ældste, Rigmor Ranthe, er gået i sine forældes fodspor og har haft roller i "Retfærdighedens ryttere", "En helt almindelig familie" og "Klovn". Nu kigger hun bag kameraet som elev på Den Europæiske Filmhøjskole, hvor man kan prøve sig selv af som filmskaber.

- Det ser ud, som om de har det pissefedt, de unge mennesker. Rigmor virker i hvert fald ekstremt glad. Det luner mit forældre- og faderhjerte meget, siger Lars Ranthe og fortsætter:

Stæk pige

- Hvad det ender med, må guderne vide. Men Rigmor er en ekstremt stærk pige - eller kvinde er hun jo nu, hun er 20 - så jeg er fuldkommen tryg ved, at hun skal nok finde ud af det.

Selv om man ofte er ansat i projekter som freelancer, er filmverdenen ikke noget, Lars Ranthe fraråder sine døtre.

- Jeg har jo heller ikke selv levet et liv, hvor man møder på arbejde hver dag og gør det samme og ved, hvad man tjener næste år, og hvad ens pension er. Jeg kan slet ikke forestille mig noget mere kedeligt end at kende sin fremtid, siger Lars Ranthe, men tilføjer så straks:

- Jeg kan virkelig godt forstå, at mange mennesker føler, at det er trygt at vide, hvad de har og kan regne ud fra det. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i. Men for mig er det sådan: "Nå, hvad skal der ske i næste uge? Hvad mon der kommer næste år?", siger han med begejstring i stemmen.

Nemt for mig at sige

Men inden spørgsmålet falder, bemærker han selv, hvad den tilgang skyldes:

- Jeg har selvfølgelig også haft forholdsvis stor succes, så det er jo nemt nok for mig at sige, lyder det fra ham.

- Jeg har ikke haft halve eller hele år, hvor jeg ikke har tjent nogle penge. Set i det lys kan jeg godt sidde og have den luksusagtige holdning til tingene.

Lars Ranthe kan fejre 25-års jubilæum som skuespiller i år.

Gennembrud på DR

Den 54-årige stjerne blev uddannet fra Odense Teater i 1998.

Ti år efter fik han sit store gennembrud i DR's søndagsdrama "Sommer".

Tre år efter var det på filmlærredet, han for alvor brændte igennem med portrættet af virkelighedens revystjerne Kjeld Petersen i filmen "Dirch". En rolle, der indbragte Lars Ranthe en Robert-pris og en Bodil-statuette.

Spiller Anker

Snart kan han ses i finalesæsonen på "Badehotellet", hovedrollen i dramafilmen "Fuld af kærlighed", en birolle i "Jagtsæson 2" og titelrollen som tidligere statsminister Anker Jørgensen i dokudramaserien "Anker".

- Der er i hvert fald en masse ting, der kommer. Men det er klart, at man også godt kan mærke, at der er en mætning i vores branche, siger Lars Ranthe.

Han henviser til konflikten om den rettighedsaftale, som skal sikre dansk filmfolk betaling for deres arbejde. Den brød ud sidste år og stoppede i en længere periode en række produktioner.

Har musikken ved siden af

- Der bliver ikke lavet lige så meget, som der gjorde for to år siden. Det kan selv vi, der har lavet meget, godt mærke, fortæller Lars Ranthe.

- Jeg har heldigvis fået lov at gøre det her i rigtigt mange år. Jeg har virkelig fået lov til at udtrykke mig som skuespiller, og så har jeg jo min musik ved siden af. Vi er lige udkommet med vores album, så den side har jeg også, jeg kan lave, hvis der ikke skulle være så meget skuespillerarbejde mere.

"Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21:00 og allerede fra fredag morgen på DRTV.

Powered by Labrador CMS