Elskede veteraner optræder for Margrethe

Fredag aften afholder DR og TV 2 showet "Danmarks dronning - den største tak" midt i København

Udgivet Opdateret

Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen er blandt de kunstnere, der går på scenen, når DR og TV 2 afvikler et tv-show til ære for dronning Margrethe fredag aften.

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

- Sammen med danskerne og hele rigsfællesskabet er det vores ambition at give dronningen en mindeværdig aften, siger Jan Lagermand Lundme, DR's redaktør for showet, i meddelelsen.

Perlerække

- Alle de musikalske og kunstneriske optrædener i showet siger på hver sin måde noget om dronningen og hendes liv, og det håber jeg skinner igennem både blandt publikum på pladsen og ude i stuerne.

Showet kommer til at foregå på Kongens Nytorv midt i København fra klokken 19.30.

Listen af kunstnere, der skal optræde, er lang og indeholder også navne som Mads Langer, Søs Fenger, Peter A.G og Safri Duo.

Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen går sammen på scenen under et tv-show fredag aften til ære for dronning Margrethe. (Arkivfoto).

Katinka, Caroline Henderson og Scarlet Pleasure er ligeledes inviteret.

Vil gi' dronningen særlig oplevelse

Ifølge Henriette Ladegaard-Pedersen, redaktør for showet for TV 2, vil man forsøge at give dronningen en helt særlig oplevelse.

- Jeg tør godt at love et show, der kommer til at trække tårer på den gode måde og som har nogle stemningsfulde, storslåede og fine øjeblikke med kunstnere, som går langt ud over det sædvanlige for at give dronningen en helt særlig oplevelse.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Dronningen Margrethe brugte sin nytårstale til at meddele den danske befolkning, at hun ønsker at træde tilbage for at overlade tronen til sin søn, kronprins Frederik.

Med Mette F. på balkonen

Tronskiftet finder sted søndag eftermiddag.

Det træder officielt i kraft i Statsrådet, i det øjeblik dronningen har underskrevet en erklæring om sin abdikation.

Kort efter vil kong Frederik træde ud på balkonen på Christiansborg Slot. Her proklameres tronskiftet af statsminister Mette Frederiksen (S).

Powered by Labrador CMS