-De kan bare ringe

Biografaktuelle Claes Bang spiller kong Christian II, der bliver betragtet som en tyran i Sverige, fordi han fik henrettet 82 fremtrædende svenskere i 1520.

Udgivet Opdateret

KORT RESUME AF ARTIKLEN

Claes Bang tilbringer afslappende stunder i sit sommerhus i Tibirke Sand, hvor han finder ro og fordybelse.

I filmen 'Stockholm Bloodbath' spiller Claes Bang den historiske figur kong Christian II, også kendt som 'Kristian Tyrann' i Sverige.

Bang beskriver sin musikalske hobby, 'This Is Not America', som et fristed og en kontrast til skuespillerarbejdet.

Filmen 'Stockholm Bloodbath' er et skandinavisk samarbejde og tilføjer humor til fortællingen om en mørk periode i Skandinaviens historie.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Når han skal trække stikket mellem optagelserne, tilbringer den 56-årige skuespiller Claes Bang meget tid i sit sommerhus i Tibirke Sand i Nordsjælland.

Her tog han også en pause efter optagelserne til den nye film "Stockholm Bloodbath", hvor Claes Bang spiller kong Christian II.

I sommerhuset kan han godt lide at stirre ind i pejsen og mærke dens varme, mens han fordyber sig i en bog.

- Jeg har for nylig læst "Georg-komplekset" af Kirsten Hammann. Jeg vil allerede nu lægge billet ind og sige, at hvis den skal filmatiseres på et tidspunkt, skal de bare ringe, siger han med et smil.

-Mit helle og fristed

Det er også i sommerhuset, at han stadig laver musik i sit enmandsprojekt, "This Is Not America".

- Musikken er lidt mit helle og fristed. Den kreative proces er meget anderledes fra mit arbejde som skuespiller, hvor der altid er mange mennesker involveret. Når jeg roder med musikken, er jeg selv chefen for det hele, siger Claes Bang.

Han følte sig ikke fuldstændig udmattet efter optagelserne af filmen "Stockholm Bloodbath".

Men sommerhuset er det sted, hvor han finder ro og fordybelse mellem rollerne.

Blodig begivenhed

"Stockholm Bloodbath" handler om den blodige begivenhed i 1520, hvor Christian II fik henrettet 82 fremtrædende svenskere.

Det blodbad har givet ham øgenavnet "Kristian Tyrann" i Sverige.

- Der er meget stor forskel på, hvordan han bliver husket i Danmark og i Sverige, siger Claes Bang.

Han kendte til både Christian II og til det stockholmske blodbad, før han læste filmens manuskript og blev grebet af det.

Selve produktionen er som regel det, som Claes Bang husker bedst, når han tænker tilbage på sine roller. For eksempel husker han, at der blev set en masse VM i Qatar mellem optagelserne af "Stockholm Bloodbath", som blev optaget i slutningen af 2022.

Ikke en dokumentar

Til spørgsmålet om, hvordan det har været at spille en historisk person, der i vores naboland bliver betragtet som en tyran, understreger Claes Bang, at filmen ikke er en dokumentar.

- Jeg har ikke tænkt, at jeg skulle spille en rigtig person, siger han og fortsætter:

- Min rolle er et destillat af, hvad manuskriptforfatteren har skrevet, hvad instruktøren ønsker, og hvad jeg kan bringe ind i det. Alt det kommer vi i en gryde, og det bliver vores bud på kong Christian i denne sammenhæng.

Det har på en måde været forsonende, at filmen om denne blodige periode har været et skandinavisk samarbejde, siger han.

- Hvis produktionen kun var dansk eller svensk, kunne filmen eller afsenderen måske have haft en slagside, siger han.

En god portion humor

Filmen har flere scener med en god portion humor, på trods af at den handler om så mørkt et kapitel i Skandinavien.

- Det er så vanvittig en historie, og alvoren føles på en måde meget voldsommere, når den bliver fortalt med filmens lethed og humor. Kontrasten bliver simpelthen større, siger Claes Bang.

Han fremhæver især en bestemt morsom scene, hvor han sidder i et badekar.

- Det er meget privat, at kong Christian tager et bad, mens han har et møde om, hvordan krigen skrider frem, siger han.

- Og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt, hvis han lader, som om han er ved at drukne i badekarret, når han får den imaginære svenske krone på, fordi den tynger ham ned.

Den idé var filmens svenske instruktør, Mikael Håfström, med på.

Bliver taget seriøst

Claes Bang fortæller, at han trives bedst i sit arbejde, hvis hans forslag med ændringer og forbedringer bliver taget seriøst.

- Det var helt fantastisk at arbejde sammen med Mikael Håfström. Han har en meget inviterende tilgang, og man afslutter næsten dagen med mere energi, end man havde om morgenen, siger han.

"Stockholm Bloodbath" kan allerede ses i biograferne nu.

Foruden Claes Bang er Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard og Jakob Oftebro på rollelisten.

Powered by Labrador CMS