Nikolaj Coster-Waldau: Mere binder os sammen
- Alting er en reaktion på andre. Sådan er det også, når du er lykkeligst. Så sidder du ikke og er lykkelig for dig selv, siger den danske verdensstjerne
- Har vi nok i os selv, eller er vi kun noget i kraft af andre?
Det spørgsmål rejser den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau i sit store passionsprojekt "Against the Ice", som får premiere på Netflix den 2. marts.
Filmen er baseret på kaptajn og polarforsker Ejnar Mikkelsens mission om at modbevise amerikanernes krav på det nordøstlige Grønland for derefter at finde sig efterladt alene tilbage med sin unge, uerfarne makker, Iver Iversen - i kamp mod naturens kræfter, sulten - og et voksende vanvid.
Så forskellige
- Det er en meget, meget enkel og en meget, meget dramatisk historie om to mennesker i en fuldstændig sindssyg setting – presset ind i en lille hytte midt i det største landskab, man kan forestille sig. De uendelige vidder kan nærmest være klaustrofobiske, for der er ingen slutning, siger Nikolaj Coster-Waldau.
- De er så forskellige, de to mænd, som man overhovedet kan være. Alligevel finder de hinanden og får brug for hinanden, og det synes jeg, der er noget smukt i på mange planer. Også i forhold til den verden, vi lever i nu, siger han.
Mere binder os sammen
Nikolaj Coster-Waldau har arbejdet adskillige steder på kloden. Alene seriesuccesen "Game of Thrones" blev indspillet på flere forskellige kontinenter.
Han har gang på gang oplevet, at vi uagtet omstændigheder, skæbner og kulturer har mere, der binder os sammen, end som adskiller os, selv om det ofte er forskellighederne, der fokuseres på.
Sidder ikke bare lykkelig
- I bund og grund vil de fleste mennesker det samme. Vi har de samme grundmål i livet: Vi vil gerne elskes. Vi vil gerne kunne elske. Og vi vil gerne kunne forsørge os selv og tage os af vores familie. Og så har vi brug for andre mennesker for at kunne føle, siger Nikolaj Coster-Waldau og fortsætter:
- Ligesom inden for skuespil er du kun lige så god, som din medspiller er. Alting er en reaktion på andre. Sådan er det også, når du er lykkeligst. Så sidder du ikke og er lykkelig for dig selv. Det er altid i forbindelse med og i relation til andre mennesker.
Banede vejen
For ti år siden var Nikolaj Coster-Waldau i Bolivia for at optage westernfilmen "Blackthorn", da han fik tilsendt Ejnar Mikkelsens egen øjenvidneberetning "Farlig tomandsfærd", som "Against the Ice" er baseret på, af sin gamle kammerat, filminstruktøren Peter Flinth.
De to lærte hinanden at kende, da Nikolaj Coster-Waldau gik på Statens Teaterskole i begyndelsen af 90'erne og medvirkede i Peter Flinths allerførste kortfilm, "Requiem".
Præstationen banede vejen til castingen på Ole Bornedals kultthriller "Nattevagten", som blev Nikolaj Coster-Waldau store gennembrud i Danmark.
Startede for fem år siden
En film, som Peter Flinth i øvrigt var instruktørassistent på.
Deres venskab udviklede sig til et professionelt parløb, da Nikolaj Coster-Waldau blev bjergtaget af Ejnar Mikkelsens isnende øjenvidneberetning.
For fem år siden begyndte Nikolaj Coster-Waldau at skrive de første ord til manuskriptet, og i 2020 kunne optagelserne endelig begynde.
Optages i Grønland
- Der er noget grundlæggende tilfredsstillende ved at lave sin egen historie og få den ud over stepperne. Man er lidt mere investeret. Og jeg er blevet sindssygt stolt af denne her film. Vi havde også nogle meget store ambitioner med den, siger Nikolaj Coster-Waldau og fortsætter:
- Vi ville lave en historie, som var rørende, underholdende og episk. Men hvis vi nogensinde skulle filme den, skulle så meget som muligt optages i Grønland, for Grønland kan du ikke genskabe andre steder eller animere på computeren.
- Vi filmede så meget som muligt i Grønland og resten i Island. Det er udfordrende at filme i Grønland Men sammen med et fantastisk grønlandsk hold af filmfolk, hundeslædekuske, og en masse hunde alt det og mere til vi håbede på.
Betyder enormt meget
Grønland er som et andet hjem for Nikolaj Coster-Waldau.
Hver gang han sætter fødderne i isen, bliver han overvældet.
- Grønland betyder enormt meget for mig. Jeg er gift ind i en grønlandsk familie og har fået en stor grønlandsk familie. Mine børn er halvt grønlandske, og jeg er kommet der nu i over halvdelen af mit liv.
- Det vigtigste er alle de mennesker, jeg kender. Det andet er, at der for mig er en energi i naturen, som er fuldstændig... Jeg kan ikke rigtigt sætte ord på det. Men det er meget stærkt at være deroppe, synes jeg, siger den 51-årige skuespiller.
Filmholdet mærkede også naturens kræfter under optagelserne. Til tider var temperaturen mellem minus 25 og 30 graders frost.
I voldsomt vejr
Den ekstreme kulde fik isflagerne i fjorden ved Ilulissat til at fryse fast, og filmholdet skød scener, hvor Nikolaj Coster-Waldau og skuespilleren Joe Cole, der portrætterer Iver Iversen, spurter over isen.
En vild bedrift, fortæller Nikolaj Coster-Waldau.
Andre gange overmandede naturens kræfter dem. En dag ramte en orkan, så alle måtte evakueres ned fra et bjerg og ind i en lille hytte.
Da alle var kommet inden døre, blev de råbt op en efter en for at være forsikrede om, at ingen var forsvundet i det voldsomme vejr.
Sindssyge kræfter
Vindstødene var så voldsomme, at sten fløj rundt og smadrede en varevogn.
Det var lige så fascinerende, som det var farligt.
- Kræfterne var sindssyge. Men vi har stadig nogle billeder fra den dag i filmen, og det giver meget til autenticiteten, siger Nikolaj Coster-Waldau og fortsætter:
- Det er så tydeligt, når vi ser scenerne med hundeslæderne ud over isen. Man kan se de enorme fjelde. Det er usædvanligt smukt. Og det findes ikke andre steder i verden. Det kan kun være der.
"Against the Ice" får premiere på Netflix den 2. marts.