Bryder sig slet ikke om spotlyset

Sanger og sangskriver Tracy Chapman blev med ét verdensberømt for sine nærværende og socialt engagerede hits

Udgivet Opdateret

Tracy Chapman

Amerikansk sanger og sangskriver, Tracy Chapman, blev hædret ved grammyuddelingen i februar, kort før sin 60-års fødselsdag den 30. marts.

Chapmans hit 'Fast Car' fra 1988 oplevede en genopblussen i popularitet, og blev den mest streamede sang på Apple iTunes dagen efter hendes Grammy optræden.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

En snarlig 60-års fødselsdag markeres ikke bedre end med den hyldest, som den amerikanske sanger og sangskriver Tracy Chapman fik ved sin overraskende optræden ved grammyuddelingen i februar.

Hun kom uventet og uændret, som da hun forsvandt - blot tilføjet sølvstænk i afrofletningerne - efter et mangeårigt selvvalgt liv helt uden for spotlyset.

Pludselig stod hun der. 

Genert smilende over kollegernes massive klapsalver med sin guitar, samme bløde stemme og signatursangen "Fast Car".

Stående hyldest

Anerkendelsen understreges af, at nutidens allerstørste popstjerne, Taylor Swift, hædrede Chapman med stående hyldest hele vejen under nummeret.

Dagen efter var "Fast Car" den mest streamede sang på Apple iTunes. 35 år efter Chapman hittede med nummeret.

Tracy Chapman dukkede uventet op til en duet ved grammyuddelingen i Los Angeles i februar. Her var countrymusikeren Luke Combs nomineret for sin version af Chapmans 35 år gamle kæmpehit "Fast Car".

Den 30. marts fylder Tracy Chapman 60 år.

"Fast Car" fra hendes folkpoppede debutalbum blev i 1988 hendes "fast track" til akut berømmelse, selv om hun havde spillet guitar og skrevet sange, siden hun var otte.

Seks gange platin

Albummet solgte seks gange platin og modtog tre grammyer ud af seks nomineringer. Hun var en verdenssucces.

Den dryssede også over Danmark, hvor Midtfynsfestivalen i 1989 smed en anselig del af deres musikbudget efter hende.

Det sprængte festivalens hidtidige rammer totalt, da 63.000 betalende gæster væltede ind. Midtfyn var det år større end Roskilde.

Kørt væk i limousine

Men det massive menneskemylder på alt for lidt plads på jagt efter en megastjerne var milevidt fra Chapmans nedtonede, intime guitarunivers og politiske sange.

Det samme var den gigantiske hvide limousine, som nogen af uvisse årsager havde besluttet, at hun umiddelbart efter blev kørt væk i fra den midtfynske pløjemark.

Disse og mange andre oplevelser er muligvis nogle af årsagerne til hendes senere mangeårige tilbagetrækning fra spotlyset.

Hun har ganske vist udgivet yderligere syv albummer med svingende succes.

Kun optrådt sporadisk

Det seneste var helt tilbage i 2008, og hun har kun optrådt sporadisk en håndfuld gange siden 2009.

Som da hun i 2020 i forbindelse med præsidentvalget optrådte med "Talkin' 'bout a Revolution" på "Late Night with Seth Meyers" for at få folk til stemmeurnerne.

Føles ubehageligt

Om sin afvisning af berømmelsens bimlende hamsterhjul sagde hun i et sjældent interview med Irish Times i 2015, at offentlighedens spotlys dengang som nu føltes ubehageligt for hende.

Så efter den succesfyldte grammyoptræden trådte Tracy Chapman med et stille smil tilbage i mørket igen.

Hun har aldrig talt om sit privatliv offentligt. Men hun har været kæreste med forfatteren Alice Walker og senere med skuespiller og manuskriptforfatter Guinevere Turner.

Powered by Labrador CMS