Margrethe indvier fornemt museum

Hendes veninde har skænket 391 millioner kroner

Dronning Margrethe indvier det nye HCAH – H.C. Andersens Hus i Odense, onsdag den 30. juni 2021. Her vises dronningen rundt af Henrik Lübker (creative director og formidlingsansvarlig. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Dronning Margrethe indvier det nye HCAH – H.C. Andersens Hus i Odense, onsdag den 30. juni 2021. Her vises dronningen rundt af Henrik Lübker (creative director og formidlingsansvarlig. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe indviede onsdag eftermiddag det nye museum H.C. Andersens Hus i Odense.

Dronningen ankom få minutter før klokken 15, hvor hun blev modtaget af borgmester Peter Rahbæk Juel.

Det er A.P. Møller Fonden, som står bag hovedparten af finansieringen. Derfor var fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla også til stede ved åbningen af museet.

Onsdag aften er der et særligt og lukket arrangement for kunstnere og særligt inviterede gæster.

391 millioner kr.

Projektet har været undervejs i ti år og beløber sig til 391 millioner kroner.

Det er en videreudvikling af det eksisterende museum, forklarer formidlingsansvarlig Henrik Lübker fra Odense Bys Museer.

– Vi har premiere på noget, der sådan set er et helt nybygget museum. Vi har bevaret det gamle fødehjem, som er hjørnestenen og også slutpunktet for rejsen ind i det nye museum.

Museet med plads til 250 gæster ad gangen spreder sig over et areal på størrelse med en fodboldbane.

Under jorden

To tredjedele af museet befinder sig under jorden.

Ambitionen har været at opføre et museum, der afspejler digterens eventyrlige univers.

– Det er et meget anderledes museum. I stedet for en arkitektur, der tårner sig op, er det nogle pavilloner, der ligesom skyder op af jorden og befinder sig i en slynget, labyrintisk have.

– Herfra bevæger du dig ind i museet og på en lang rejse ind og ned under jorden, hvor du møder eventyrerne. Så rejsen er i centrum, siger Henrik Lübker.

Det var netop Odense-digteren, der udødeliggjorde ordene “At reise er at leve” i “Mit Livs Eventyr” fra 1855.

Skal møde hans univers

Tanken bag det nye byggeri er, at det skal afspejle H.C. Andersens måde at fortælle sine eventyr på.

– Vi har forsøgt at fortælle historien på hans måde, hvor man møder Andersens univers frem for en kurator, der fortæller, hvem H.C. Andersen var, siger Henrik Lübker.

Efter dronningens indvielse er museet nu åbent for offentligheden. Men der er stadig ting, der skal justeres og gøres helt færdigt.

Powered by Labrador CMS