Kronprinsens opførsel rammer Lars Løkke

Enhedslisten kritiserer, at kronprinsen i IOC-regi stemte imod regeringens linje om russisk OL-udelukkelse.

Det er problematisk, at kronprins Frederik som medlem af Den Internationale Olympiske Komité sidste år gik imod den danske regerings linje om udelukkelse af Rusland fra legene i Rio, mener Enhedslisten. Foto: Henning Bagger/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Det er problematisk, at kronprins Frederik som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) sidste år gik imod den danske regerings linje om udelukkelse af Rusland fra legene i Rio.

Det mener Søren Søndergaard, kultur- og idrætsordfører for Enhedslisten.

Statsminister skal redegøre

Fredag har han bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) redegøre for, om kronprinsens stemmeafgivning i IOC om russisk udelukkelse fra OL i Rio var i strid med regeringens politik.

– Jeg håber, at vi fremadrettet ikke kommer i den situation igen, hvor det kommende statsoverhoved i Danmark offentligt fører en anden udenrigspolitisk end regeringen, siger Søren Søndergaard.

Et bredt flertal i Folketinget ønskede at udelukke Rusland fra OL i Rio. En rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) afslørede inden legene mange års statsstøttet doping i Rusland.

Kronprinsen gik imod regeringen

Men ved den afgørende stemmeafgivning i IOC gik kronprinsen imod regeringens linje.

Det måtte ikke ske, påpeger Søren Søndergaard. Han henviser til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Tilbage i 2008 lovede Fogh Rasmussen, at der ikke ville opstå en situation, hvor regeringen mente noget og kronprinsen noget andet. Derfor fik kronprinsen grønt lys til sit IOC-projekt.

– Anders Fogh lovede, at det, som skete, ikke kunne ske. Han tog skridt til, at det ikke kunne ske ved at nedsætte en særlig koordineringsgruppe.

– Men vi kan se, at den er gledet ud i sandet med skiftende regeringer, siger Søren Søndergaard.

Gruppe skulle holde snor i Frederik

Han henviser til en gruppe af embedsmænd fra Stats-, Udenrigs- og Kulturministeriet samt kronprinsen og dennes rådgivere.

Gruppen skulle ifølge Fogh Rasmussen “sikre, at kronprinsen hele tiden er tæt informeret om, hvad der er regeringens politiske linje, så der ikke dukker et modsætningsforhold op imellem, hvad han gør og siger, og hvad der er den politiske linje”.

Det gik galt

Sidste år gik det galt, mener Søren Søndergaard.

– Det her kan skabe problemer for kronprinsen selv fremover, når han er konge.

– Hvis kronprinsen lægger sig ud med Rusland, Saudi-Arabien eller et tredje land, så forsvinder det ikke, fordi han bliver konge, siger Søren Søndergaard.

Det er klokken 10, at Søren Søndergaard afkræver svar fra Løkke i folketingssalen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS