Superstjerne gav Pilou vigtigt råd
Filmstjernen Pilou Asbæk vender hjem til dansk film efter flere år i den internationale filmbranche. Og det har både han og familien godt af
Egentlig havde Pilou Asbæk det godt i Danmark.
Han og kæresten var blevet etableret med deres lille datter i midten af 2010'erne. Pilou Asbæk kunne gå til fodboldkamp i weekenden med vennerne. Han kunne vælge og vrage mellem de roller, han ville have.
Men efter tre gribende hovedroller i Tobias Lindholms skelsættende "R", "Kapringen" og "Krigen" begyndte friske fornemmelser at knopskyde.
- Jeg havde brug for nye impulser, så jeg satsede og søgte mod USA, siger Pilou Asbæk:
- Selv om jeg aldrig havde drømt om at komme til Hollywood, kunne jeg mærke, at hvis jeg skulle blive ved med at være en god udgave af mig selv, måtte der ske noget nyt.
Vender hjem igen
Efter blandt andet at have spillet over for Scarlett Johansson i "Ghost in the Shell", være blevet storrost for rollen Euron Greyjoy i HBO-serien "Game of Thrones" og have lagt stemme til tordenguden Thor i den kommende Netflix-animationsserie "Twilight of the Gods" vender den 41-årige skuespilstjerne nu hjem til dansk film igen.
Det sker som hovedrolle i Anden Verdenskrigsdramaet "Når befrielsen kommer". Her spiller Pilou Asbæk forstander på en højskole, som skal tage imod tyske flygtninge. Det får moralen i både arbejds- og privatliv til at knage.
Stjerne kom med råd
- Det er rart at være tilbage, selv om det var sjovt at være ude. Jeg besluttede, at jeg måtte være kompromisløs i min jagt på at komme til USA dengang, men nu er det tid til ikke at være på farten konstant. Det er både godt for mig og for min familie, siger han.
Familien har været med rundt i verden. Det er der en særlig grund til.
- Da jeg havde fået etableret mig i USA, opdagede jeg, at mit eventyr også kunne blive min families eventyr. Jeg ville vise min familie verden. Det var faktisk Matt Damon, der åbnede mine øjne i den retning, siger Pilou Asbæk.
Gør det altid
Det kan godt kan være ensomt at være dansker på egen hånd i den store filmverden, fortæller han. Derfor inviterede han kæreste og barn til Gobi-ørkenen, da han skulle indspille filmen "The Great Wall" med Matt Damon og Game of Thrones-kollegaen Pedro Pascal.
- Da Matt Damon så, at jeg havde familien med, sagde han til mig, at det skulle jeg altid have. Han bruger selv sine film til at vise sin familie klodens afkroge, for hvornår får man ellers mulighed for at se lige præcis den del af Kina? Det tog jeg til mig, og derefter var Anna og Agnes med, når det kunne lade sig gøre, siger skuespilleren:
- I dag er det indskrevet i mine kontrakter, at jeg skal have mulighed for at flyve venner eller familie ud til mine sets.
Meget større
Med tiden gik hans datter, Agnes, ind på hotelværelserne og sagde: "Er det her vores nye hjem?". Det var det ikke, kunne hendes forældre forklare, men det var her, de boede lige nu.
- Jeg har haft mulighed for at vise min datter, at verden er mere end Danmark. Verden er også Danmark, men den er samtidig meget større. Når jeg i dag får tilbudt en rolle, vurderer jeg den, men jeg vurderer også, hvilke oplevelser der ligger og gemmer sig bagved, siger Pilou Asbæk:
Har samlet oplevelser
- Jeg er selv rundet af et hjem, hvor min mor kom til Danmark fra et andet land, mens min far er fra Hammel. Jeg har altid været bevidst om, at man er mere end én ting. Det har jeg gerne villet give videre.
Hans tilbagekomst til Danmark ligger i forlængelse af netop det:
- Min datter bliver snart 11 år, og på et tidspunkt gider hun ikke hænge ud med sin far længere. Men vi vil stadig have oplevet Kina sammen i nogle måneder, vi vil stadig have været i New Zealand i et halvt år, og hendes mor og jeg vil stadig være blevet gift på en strand i USA med kun hende som vidne, siger han.
En særlig luksus
Det er ifølge Pilou Asbæk godt for familiedynamikken. Og for ham som menneske:
- Det har ændret mit blik på tilværelsen at bruge så meget tid sammen med min datter. Det er en særlig luksus at være så meget sammen med sit barn, som jeg har været imellem mine projekter, siger han.
- Inden jeg fik hende, var jeg mere selvcentreret. For eksempel handlede mine roller om mig og om, hvor de kunne bringe mig hen. I dag jeg ser på en film som en helhed.
Det kunne han især mærke, da han stod under optagelserne til "Når befrielsen kommer". Her er forstanderen, som Pilou Asbæk portrætterer, far til en dreng på ti år.
Interesse for familiedynamik
- Det, jeg er allermest stolt af ved filmen, er samspillet med Lasse Peter Larsen, som spiller min søn. For tiden ligger min interesse i fædre og deres børn.
- Jeg kommer til at være med i flere film, der kredser om det emne, og af samme grund er jeg begyndt at engagere mig mere uden for skuespillet. Ikke kun i min familie, men også i frivilligt arbejde, siger Pilou Asbæk.
Dette er blandt andet som ambassadør for Askovfonden, der tager hånd om utilpassede danske unge. Noget, der umiddelbart ligger langt fra at rejse verden rundt som feteret skuespilstjerne.
Hverken gode eller onde
- Det mener jeg ikke, er en modstilling, for jeg passer ikke ind i en boks. Det tror jeg helt generelt ikke, at mennesker gør. Vi er hverken gode eller onde, helte eller skurke. Vi er lidt af det hele, og det er også derfor, jeg er så stolt af "Når befrielsen kommer", siger han og uddyber:
- Her spiller jeg en mand, der tvivler på sine valg. Han er meget mere end én ting. Han er et menneske, man bliver nødt til at forholde sig til, siger Pilou Asbæk.
Bevidst om hvad han give videre
Særligt én scene i den nye film er afgørende for den erfarne skuespiller:
- På et tidspunkt løfter forstanderen sin søn op og går gennem en flygtningestrøm af mennesker. For mig er det et billede af en far, som viser sit barn, hvad verden er. Det er helt afgørende, at vi er bevidste om, hvad vi giver videre. Både som forældre og som mennesker, siger Pilou Asbæk.
"Når befrielsen kommer" har premiere i biograferne den 24. august.