Stjerneinstruktør leger med tid og rum

Hans råd er klar: Jagt virkeligheden - ikke jeres drømme.

Allerede som syvårig begyndte Christopher Nolan at “lege” med film.Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix

Udgivet Opdateret

Da filminstruktør Christopher Nolan i 2015 holdt tale for de afgående studerende på det amerikanske universitet Princeton, var hans budskab simpelt: Jagt virkeligheden – ikke jeres drømme.

– Jeg synes, at vi over tid er begyndt at anse virkeligheden som den ynkelige fætter til vores drømme.

– Men jeg vil sige til jer, at vores drømme, vores virtuelle virkeligheder, disse abstraktioner, som vi går rundt og omgiver os med, er dele af virkeligheden, lød det.

Artiklen fortsætter under videoen.

Britiske Nolan, som torsdag runder 50 år, er ellers selv et levende bevis på, hvor langt man kan nå ved at drømme stort og arbejde hårdt.

Begyndte som syvårig

Han begyndte at lege med filmmediet allerede som syvårig.

Selv om han læste engelsk litteratur på universitetet i London, var han draget af filmens verden og debuterede med sin første spillefilm, “Following”, i 1998.

Den blev ikke et kæmpehit, men skabte nok opmærksomhed til, at Nolan fik finansieret sin næste film, “Memento”, i 2000.

I begge film hopper fortællingen i tid, og “Memento” indbragte Nolan en oscarnominering for bedste manuskript.

Siden har briten film for film slået sit navn fast på stjernehimlen over Hollywood, mens priser og hæder er drysset ud over ham.

Batman-trilogien

Succesen steg for alvor, da Nolan med sin mørke Batman-trilogi fortolkede rigmanden Bruce Waynes kamp mod den kriminelle underverden.

Alle tre film – “Batman Begins”, “The Dark Knight” og “The Dark Knight Rises” – ligger på filmdatabasen IMDb’s liste over brugernes 250 favoritfilm.

Det samme gør “Memento” samt “Inception” (2010) og “Interstellar” (2014), som alle leger med tid og rum.

Første historiske film

Nolans første favntag med historiske hændelser kom med “Dunkirk” i 2017.

Filmen omhandler den berømte redningsaktion under Anden Verdenskrig, hvor over 300.000 allierede tropper blev evakueret fra den franske havneby Dunkerque.

Selv om filmen skildrer virkelige begivenheder, er fortællingens kronologi som vanligt kreativ, for Nolan “nægter simpelthen at følge den direkte vej fra A til B”, skrev filmmagasinet Ekko.

Film udskudt på grund af corona

Premieren på Nolans kommende film, “Tenet”, som han kalder sin mest ambitiøse hidtil, er blevet udskudt tre gange som følge af coronapandemien.

Nogle af optagelserne til “Tenet”, som på dansk bedst kan oversættes til doktrin, er for øvrigt skudt på havnen i Rødbyhavn.

Meget privat person

Christopher Nolan er gift med produceren Emma Thomas, som han mødte på universitetet som 19-årig. De har fire børn sammen og bor i Los Angeles.

Meget mere om hans privatliv vides der ikke, for han fortæller sjældent om det, ligesom han helst undgår at bruge mobiltelefon og mail.

Powered by Labrador CMS