Stjerne om ny film: Lavet på en bund af smerte

Filmen "Selvhenter" bunder i en tragisk, delvis virkelig hændelse, som Millang håndterede for mange år siden.

Udgivet Opdateret

Han er kendt for karakterer som den overgearede ejendomsmægler Jeppe K og den transseksuelle Tone i Danish Dynamite. Og i 2014 kunne han sammen med makkeren Martin Høgsted lade sig hylde som årets komiker.

De senere år har han spillet med i flere komedier og dramaer, men i spillefilmen “Selvhenter” er det ikke kun foran kameraet, Magnus Millang har brugt sin tid. Han har nemlig instrueret filmen, som han selv og hans bror Emil Millang spiller hovedrollerne i.

I filmen rejser brødreparret til Spanien for at hente liget af deres alkoholiske far hjem. Men kistens hjemrejse viser sig at koste 70.000 kroner, og derfor overtaler Magnus Millang broren til at proppe liget i en tagboks på deres lille lejebil for at køre hele vejen til Danmark.

Filmen er løst baseret på en virkelig hændelse tilsat en god portion sort humor. De to brødre mistede nemlig deres far til alkoholisme i 2014. Han var lige hjemvendt fra en druktur i Spanien, da han døde.

– Det har helt klart været min ambition at lave en velfungerende komedie. Det er bestemt ikke meningen, at man skal gå grædende derfra. Men jeg er også af den overbevisning, at hvis en komedie er rørende og har en dramatisk fortælling, og hvis man tror på, at det er rigtige mennesker, så bliver grinene også højere. Så den er lavet på en bund af smerte for at gøre den endnu sjovere, fortæller Magnus Millang.

Særlig karakter

Men selv om det kan lyde som en tragisk historie, så har filmen ikke været sorgbearbejdende for instruktøren og hans bror, der også har været med til at skrive manuskriptet.

– Vi har været i pårørendebehandling og siddet og tudet i en rundkreds med andre mennesker for tolv år siden. Vi har gennemgået de ting, og det er jo det, der gør, at vi kan lave en historie om det nu, som vi synes er sjov, og som er tabufri.

– Vi har kunnet grine af det undervejs og stå og tale om at: “Hold kæft, vores far ville have syntes, at det var en legendarisk morsom film det her”. Hvis man kan lave en komedie omkring det, så er vi nok der, hvor vi er kommet godt til bunds i det. Så personligt har vi ikke været følelsesmæssigt ødelagte undervejs, siger Magnus Millang.

Selv om filmen har elementer af virkelighed i sig, så er størstedelen fiktion. I virkeligheden kom faderen hjem fra Spanien og døde dagen efter – til gengæld døde brødreparrets bedsteforældre dernede og skulle hentes hjem.

Faderens karakter er også blevet ændret til bedre at passe til den historie, Magnus og Emil Millang gerne ville fortælle.

– Han levede ikke det der hurtige liv i syden med utroskab og modefotos og rolexur. Det er fiktion, så på den måde har vi jo drejet på nogle knapper for at få fortællingen til at lande ordentligt.

– I virkeligheden oplevede vi med vores far en mand, der var syg, men som var meget nærværende og meget humoristisk og meget sympatisk. Vi har ikke på den måde haft følelsen af, at det var sådan en, der bare forlod skuden, siger Magnus Millang.

Et bekendt samarbejde

Selv om Magnus og Emil Millang før har arbejdet sammen – blandt andet har de lavet en række små film til YouTube, hvor de prøver at redde planeten fra klimaforandringer – så er det første gang, de har bedrevet en spillefilm sammen.

Magnus Millang sparkede idéen til filmen i gang og skrev på den med sin bror, inden Emil Millang færdiggjorde manuskriptet med sin mere “strukturelle tilgang”, der kommer af hans daglige gang på manuskriptlinjen på filmskolen.

– Vi har haft et fælles kreativt rum, og det har været sindssygt fedt. Jeg troede ikke, at det ville være så optur. Vi kan noget forskelligt, og samtidig kender vi hinanden så godt.

– Jeg tror også, at det var gået bedre med John Lennon og Paul McCartney, hvis de var søskende. Man kender hinandens intentioner og plads i livet, siger han.

“Selvhenter” har premiere 7. marts i landets biografer.

Powered by Labrador CMS