Soul-diva fylder 75 år

Aretha Franklin fylder lørdag 75 år.

Aretha Franklin fylder 75 år i dag. Foto: Jose Luis Magaua/Scanpix (Arkivfoto)
Aretha Franklin fylder 75 år i dag. Foto: Jose Luis Magaua/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Soul-divaen Aretha Franklin har fødselsdag. Hun fylder i dag 75 år.

Aretha, en gudsbenådet sangerinde og pianist, har udsendt et hav af singler, hvoraf flere er blevet klassikere, ikke mindst “Respect” og “I Say A Little Prayer”. I 2008 vandt hun sin 18. Grammy, og er hermed en af de mest honorerede kunstnere i musikbranchen i USA.

Aretha Louise Franklin blev født i Memphis, Tennessee i 1942, som den 4. ud af en søskendeflok på fem.

Mor som 14-årig

Forældrene blev skilt da hun var 6 år, og hendes mor bukkede under for et hjerteslag fire år senere. Som 14-årig foretog Aretha sine første indspilninger, som blev udsendt på albummet “Songs Of Faith” i 1956, og i samme periode blev hun mor.

Som 16-årig blev hun mor til sit andet barn, men havde alligevel tid til både at udsende flere plader samt at turnére.

Karrieren tog fart i slutningen af 1960’erne

Efter sessions med Eric Clapton og Duane Allman i Muscle Shoals begyndte det at tage fart og i slutningen af 60´erne strøede hun om sig med Top 10 hits, bl.a. “Respect”, Baby I Love You”, “Think”, “Chain Of Fools”, “I Say A Little Prayer” og “Since You´ve Been Gone”.

I den periode fik hun tilnavnet “Queen Of Soul” og blev symbolet på de sortes kamp for menneskerettigheder i USA, og sang bl.a. til Dr. Martin Luther King´s begravelse.

Efter endnu flere hits udgav hun i 1972 “Amazing Grace”, der med over to millioner eksemplarer er det mest solgte gospelalbum gennem tiderne.

Senere i 70´erne arbejdede hun med Curtis Mayfield og Quincy Jones, men mod slutningen af det årti kom hun til at stå i skyggen af de nye discodronninger som Chaka Khan og Donna Summer.

Faderen røg på hospitalet

Samtidig røg hendes far på hospitalet efter et overfald, og den mørke tid blev yderligere understreget med en kæmpe skattegæld. Men det var en rolle i filmen “Blues Brothers” der skulle få hende tilbage på toppen, og Aretha´s optræden sammen med John Belushi og Dan Aykroyd i nummeret “Think”, fik en ny generation til at få øjnene op hende.

Duetter

Duetter med Annie Lennox fra Eurythmics i “Freeway Of Love” og George Michael i “I Knew You Were Waiting (For Me)” bankede til tops på verdens hitlister i 80´erne, og flere Grammy´er og guldplader fandt deres berettigede plads i hjemmet.

I 1993 sang hun til Bill Clinton´s indsættelse som præsident, og 16 år senere til Barack Obama´s indsættelse.

Aretha Franklin har for nylig udtalt at hun vil indstille sin sangkarriere i år, og kan se tilbage på 60 år der har gjort hende til en af de allerstørste.

Powered by Labrador CMS