Snævert dansk Oscar-håb

Den danske kortfilm "Ridder Lykke" kan vinde en Oscar på søndag. Men den skal trumfe fire andre stærke bud

Udgivet Opdateret

Oscar-nomineringen af 'Ridder Lykke'

Den danske kortfilm 'Ridder Lykke' er nomineret til en Oscar i kategorien for Bedste Kortfilm.

Filmen konkurrerer i et tæt felt, og dens skæbne afgøres ved Oscar-uddelingen i Los Angeles den 10. marts.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Den danske kortfilm "Ridder Lykke" er nomineret til en Oscar.

Men om den rider en statuette til Danmark skal være et lykketræf, når verdens fornemmeste filmpris uddeles natten til mandag dansk tid.

- Vi møder mange, der fortæller, at de har stemt på os. Men der er nogle meget politiske film, og nu er USA jo midt i en valgkamp, så det er en kategori, hvor alt kan ske, siger filmens producer Christian Norlyk.

Det amerikanske medie Deadline har få dage inden uddelingen peget på det danske håb som årets Oscar-vinder i kortfilmkategorien i et ellers utroligt tæt felt.

Peger på Netflix-film

Variety, et andet toneangivende medie, mener, at Netflix-filmen "The After" bliver kåret som Bedste Kortfilm, mens Vanity Fair gætter på Wes Andersons "The Wonderful Story of Henry Sugar" som vinder.

Kortfilmkategorien er en af de sværeste at forudsige, medgiver også Jacob Ludvigsen, der er film- og tv-redaktør på kulturmediet Soundvenue og næstformand for Danske Filmkritikere.

Producer Christian Norlyk og instruktør Lasse Lyskjær Noer er i Hollywood for at promovere "Ridder Lykke" - eller "Knight of Fortune", som den hedder på engelsk. (Arkivfoto).

Lille chance

- Der er ingen tvivl om, at det er et lille halmstrå, vi skal række ud efter. Chancen er relativt lille. Men så skal man heller ikke underkende, at "Ridder Lykke" har producer Kim Magnusson i ryggen, siger Jacob Ludvigsen.

- Han er jo den danske Oscar-guru og har specialiseret sig i kategorien på en måde, som få andre har. Han har et supergodt netværk og ved, hvilke knapper man skal trykke på, og det kan også give noget.

"Ridder Lykke" udspiller sig i et kapel, hvor to mænd - spillet af Jens Jørn Spottag og svenske Leif Andrée - er inde for at tage afsked med deres respektive hustruer.

Skiller sig ud ved humor

Men et lysstofrør og en løgn får bragt de to forladte mænd sammen i sorgen.

- Den har humor i sig også. Der tror jeg, at vores film skiller sig ud, siger instruktør Lasse Lyskjær Noer og fortsætter:

- Mange siger, den har en håbefuld tone. Men vi er også jyder og sælger ikke skindet, før bjørnen er skudt. Og der er jo også Wes Anderson, siger instruktør Lasse Lyskjær Noer.

Bag "The Wonderful Story of Henry Sugar" står den kendte, respekterede instruktør, som har otte nomineringer bag sig, men ingen Oscar stående. Endnu.

Tunge navne med

- Man tænker i høj grad, at det er nu, oscarakademiet bruger chancen til at give Wes Anderson en statuette, lyder det fra Jacob Ludvigsen.

"The Wonderful Story of Henry Sugar" er produceret for Netflix og har tunge navne som Ben Kingsley, Ralph Fiennes og Benedict Cumberbatch med.

- Den har nogle stærke fordele. Men den har også nogle svagheder, man med rød-hvide briller kan drømme om, at "Ridder Lykke" kan lukrere på, siger Jacob Ludvigsen og uddyber:

Surrealistisk

- Mange betragter kortfilmskategorien som et sted, talenter kan få en chance, i modsætning til de etablerede, magtfulde stjerneinstruktører. Men jeg er ikke helt sikker på, om det er nok. Der er også tre andre gode kortfilm. Så det er et tæt løb for de fire film uden om storfavoritten.

Lasse Lyskjær Noer og Christian Norlyk har overvejet, om de skulle lave en takketale, hvis "Knight of Fortune", som "Ridder Lykke" hedder på engelsk, bliver kaldt op på podiet.

- Vi er selvfølgelig superspændte. Og også lidt overvældede. Det er stadigvæk meget surrealistisk, lyder det fra Christian Norlyk.

Årets oscarstatuetter uddeles i Los Angeles 10. marts. Showet kan ses på TV 2 med optakt fra klokken 22.05.

Powered by Labrador CMS