Scorer toptjans

Den kendte entertainer står i spidsen for uddelingen af Svend Prisen 2021, hvor hans celebre bror, Lars Brygmann, er blandt de nominerede

Martin Brygmann skal være vært på Svend Prisen 2021. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Når dansk film bliver hyldet og hædret af seerne og biografgængerne ved uddelingen af Svend Prisen 2021, bliver det multiartisten Martin Brygmann, som skal guide publikum og de nominerede gennem aftenen i det sydfynske.

Ifølge den garvede vært er der noget ganske specielt ved Svend Prisen, som i år løber af stablen den 1. september på Torvet i Svendborg.

– Når jeg snakker med mine kolleger om Svend Prisen, kommer der små julelys i øjnene på dem, simpelthen fordi det er så hyggeligt og jovialt. Svendborgenserne tager imod os med så meget varme og kærlighed og kigger, klapper og hujer, fortæller Martin Brygmann.

– Hvor andre prisfester kan være lidt mere fine i betrækket, er Svend Prisen mere folkelig. Men det er også klart, for det er jo folket, der bestemmer, hvem der skal have priserne, siger den 58-årige entertainer.

Publikum vælger

Det er nemlig suverænt publikum, som vælger vinderne i de ni hovedkategorier.

Desuden uddeles der Juryens Særpris samt Årets Hæderspris, som i år tilfalder Birthe Neumann.

Den 74-årige veteran kan også hjemtage en af de publikumsbestemte priser – nemlig i kategorien Årets Danske Skuespiller i en Dramaserie for sin rolle som Fru Fjeldsø i “Badehotellet”.

Der er hun nomineret side om side med Bjarne Henriksen for “Når ulven kommer”, Carsten Bjørnlund for “Hvide Sande” samt Laura Christensen og Søren Malling, begge for “Efterforskningen”.

Årets nominerede tæller et bredt udsnit af de seneste 12 måneders mest populære tv-serier og biograffilm.

Bror blandt nominerede

Blandt de nominerede i filmkategorien finder man blandt andre Martin Brygmanns celebre bror, Lars Brygmann, som kan hive endnu en statuette hjem for sin præstation i actionkomediedramaet “Retfærdighedens ryttere”.

Lars Brygmann er oppe imod Jacob Lohmann for “Shorta”, Nikolaj Coster-Waldau for “Smagen af sult” og to gange Mads Mikkelsen, som er nomineret i kategorien Årets Mandlige Skuespiller for både “Druk” og for “Retfærdighedens ryttere”.

– Der er altid spænding om udfaldet. Men den kan Lars altså godt vinde! Han er prisslugeren i familien. Og han er så dygtig, lyder det fra Martin Brygmann, der dog må indrømme, at han endnu ikke har fået set hverken “Retfærdighedens ryttere” – eller “Druk”, der som bekendt vandt en Oscar tidligere i år.

– Jeg er simpelthen så dårlig til at se film – sådan er det, når man har små børn – og så har jeg også arbejdet nonstop. Jeg har sommerferie den 16. juli, og så skal jeg simpelthen se nogle af de film, så jeg ved, hvad jeg snakker om på scenen, siger Martin Brygmann med et grin.

Har haft kalenderen fyldt

Selv om underholdningsbranchen har været hårdt ramt under coronapandemien, så har Martin Brygmann paradoksalt nok haft kalenderen fyldt, fortæller han.

Han har været vært på det danske melodigrandprix og stået i spidsen for underholdningsprogrammerne “Danmark griner” på DR både foran og bag kameraet.

Sideløbende har han komponeret og udgivet 12 nye numre til musicalopsætningen af H.C. Andersens “Fyrtøjet”, som han i øjeblikket optræder med i rollen som forfatteren selv.

– Det er vildt fantastisk og en vild luksus. Jeg føler mig meget heldig! Samtidig er det også parret med en smule skyld over for dem, der er blevet amputeret 100 procent under corona og stadig ikke kan komme ud at optræde, siger han og fortsætter:

– Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har aldrig i mit liv haft så travlt, som jeg har nu. Og jeg kan godt mærke, at det slider lidt nu, så jeg vil rigtig gerne bare snart sidde og stirre lidt på min familie uden at have arbejde hængende over hovedet – så jeg også når at komme helt frisk til Svend Prisen.

Skal være morfar

Inden han den 1. september uddeler priser for præstationer til andres roller, så indtager han snart en af de allerstørste selv.

Ganske snart bliver Martin Brygmann nemlig morfar for første gang, når hans ældste datter, manuskriptforfatter Frida Brygmann, og hendes kæreste, debattør og radiovært Nima Zamani, bliver forældre.

– Hvert et øjeblik kan jeg få en sms tikkende ind, og jeg må kaste mig ind i en bil! Det er meget spændende, og jeg glæder mig meget!, jubler Martin Brygmann.

– Jeg har jo fem børn og har fået dem, jeg skulle have. Den yngste er seks år, og den ældste er 31 år, så nu må depechen gives videre.

Svend Prisen afholdes den 1. september på Torvet i Svendborg.

Afstemningen, om hvem der skal løbe med statuetterne, er åben og løber til og med den 26. august, og du kan afgive din stemme på svendfilmfest.dk.

Powered by Labrador CMS