Runder skarpt hjørne

Grethe Fenger Møller, som 6. november fylder 80 år, sad mange år i Folketinget og var arbejdsminister. Men en dom for falsk vidneforklaring blev dyr for hende

Grethe Fenger Møller, der 6. november fylder 80 år, ses her siddende ved siden af sin konservative partifælle Erik Ninn-Hansen i Folketingssalen. Tamil-sagen endte med at give begge en betinget fængselsdom. (Arkivfoto)
Grethe Fenger Møller, der 6. november fylder 80 år, ses her siddende ved siden af sin konservative partifælle Erik Ninn-Hansen i Folketingssalen. Tamil-sagen endte med at give begge en betinget fængselsdom. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Hun kæmpede for ligestilling, men mange husker nok mest Grethe Fenger Møller for rollen i Tamil-sagen, der kostede hende en betinget fængselsdom.

Den tidligere arbejdsminister, som lørdag 6. november fylder 80 år, blev i 1969 jurist fra Københavns Universitet, og hun engagerede sig i ligestillingsdebatten hos Dansk Kvindesamfund, hvor hun var landsformand fra 1974 til 1981.

Hun havde blandt andet positiv særbehandling af kvinder på arbejdsmarkedet på dagsordenen. Senere blev Grethe Fenger Møller formand for Ligestillingsrådet.

Med i faldet

På det tidspunkt havde hun indledt sin politiske karriere hos De Konservative. Det bragte hende i 1974 ind i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune og i 1977 i Folketinget.

Da partifællen Poul Schlüter i september 1982 dannede Firkløverregeringen, blev Grethe Fenger Møller arbejdsminister, en post hun beholdt i tre et halvt år.

Senere var hun kortvarigt politisk ordfører i partiet, men da Tamil-sagen begyndte at rulle med daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) i centrum, røg Grethe Fenger Møller med i faldet.

Fik fængselsdom

I 1995 blev hun idømt 60 dages betinget fængsel for at have afgivet falsk vidneforklaring.

- Jeg er dybt skuffet over resultatet, men nu er sagen slut, og jeg vil videre med mit liv, sagde hun efter dommen i landsretten.

Et enigt dommerpanel vurderede, at hun havde løjet, da hun i Undersøgelsesretten i Tamilsagen gjorde rede for sin rolle i den såkaldte telefaxsag.

Retten godtog ikke hendes forklaring om, at hun selv som formand for Folketingets Retsudvalg havde fået idéen til et samrådsspørgsmål i udvalget. Det havde for en periode bremset Folketingets Ombudsmands undersøgelse af sagen.

Landsretten slog fast, at spørgsmålet var blevet lavet i Justitsministeriet og sendt til retsudvalget per telefax, hvor Grethe Fenger Møller optrådte som den officielle spørger.

Hun var i 1994 stoppet i Folketinget, og hun vendte herefter tilbage til et job som fuldmægtig i Socialministeriet, hvor hun tidligere havde været ansat.

Mangler ikke noget

Grethe Fenger Møller gik på pension i 2008, og hun har siden brugt tid på at indhente nogle af de ting, hun ikke nåede, da hun arbejdede meget.

- Jeg har gamle venner helt tilbage fra gymnasiet – jeg blev student i 1961 – som jeg ser flere gange om året, nogle taler jeg med hver uge.

- Og jeg har et sind, der gør, at der også kommer nye mennesker ind i mit liv. Mit liv mangler ikke noget, sagde hun i 2018 i et interview med Berlingske.

Grethe Fenger Møller

Fenger Møller blev medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg i 1974, hvor hun var rådmand i et par omgange og formand for flere udvalg.

I 1977 blev hun valgt til Folketinget, og karrieren toppede, da hun 10. september 1982 blev arbejdsminister i Regeringen Poul Schlüter I. Posten besad hun indtil 12. marts 1986, hvorefter hun i et år var sit partis politisk ordfører.

Hendes politiske karriere endte som følge af Tamilsagen. Som led i sagen blev Grethe Fenger Møller 13. september 1995 idømt 60 dages betinget fængsel for falsk vidneforklaring. Inden da havde hun fået ophævet sin parlamentariske immunitet i 1993.

Fenger Møller genopstillede ikke ved kommunalvalget 1993 og folketingsvalget 1994. Hun vendte derefter tilbage til sin stilling i Socialministeriet, hvor hun var fuldmægtig i ministeriets internationale afdeling indtil hun gik på pension i 2008.

Grethe Fenger Møller var fra 1974 til 1981 formand for Dansk Kvindesamfund.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS