Radiostjerne ramt af alvorlig sygdom

For 14 år siden blev Sigurd Hartkorn Plaetner diagnosticeret med multipel sklerose, og det fortæller forfatteren i podcasten 'Du dør, hvis du græder'

Udgivet

Som ung mand på 20 år med verden for sine fødder fik vært og forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner konstateret multipel sklerose.

Det har ændret hans måde at være i verden på, og på mange måder ser den i dag 34-årige prisvindende radiodokumentarist og forfatter sklerosen som en tydeliggørelse af livet i sin helhed.

Det har han i mange år haft lyst til at skabe en fortælling om, og det gør han nu i podcastserien "Du dør, hvis du græder", som er et samarbejde mellem Scleroseforeningen, Radio4 og JFM.

Alvorlig og kronisk diagnose

- Du behøver ikke interessere dig for selve sygdommen - det gør jeg faktisk heller ikke selv - men jeg interesserer mig for de grundlæggende menneskelige spørgsmål, som bliver meget præsente, når man får en alvorlig og kronisk diagnose. Spørgsmål, der vedrører os alle sammen - syge eller raske, siger Sigurd Hartkorn Plaetner i en pressemeddelelse.

Podcasten kombinerer personlige fortællinger og ekspertviden og lægger op til refleksion over livets eksistentielle spørgsmål, og hvordan man som skleroseramt både lever i skjul for, på trods af og i kraft af sin sygdom, lyder det videre.

Taler åbent om det svære

- Jeg tror, det er væsentligt for os alle sammen at tale om livets essentielle spørgsmål og turde at tale åbent, når livet er svært. Men også når det er let og smukt, siger Sigurd Hartkorn Plaetner, der privat er gift og far til en lille datter.

Sigurd Hartkorn Plaetner har inden "Du dør, hvis du græder" lavet en række andre podcasts og lever af at lave både fiktion og nonfiktion på skrift, lyd og i billeder. Han står blandt andet bag en dokumentar på DR.

Han fik først sit gennembrud som forfatter. Det skete i 2012 med essaysamlingen "Folk med begge ben på jorden hænger på træerne".

Angriber hjerne og rygmarv

Multipel sklerose er en sygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber hjerne og rygmarv. Det forårsager forstyrrelser i nervesignalerne, og nervecellerne kan gå til grunde.

Symptomerne kan være meget forskellige - herunder usikker balance, synsforstyrrelser og stivhed eller delvis lammelse af muskler.

Ifølge tal fra sundhedsmyndighederne har knap 19.000 personer i Danmark multipel sklerose.

Scleroseforeningen i Danmark har 65.000 medlemmer og estimerer, at flere end 100.000 danskere mærker konsekvenserne af sygdommen som enten patient eller pårørende.

"Du dør, hvis du græder" lanceres bliver i dag sendt på Radio4.

I podcasten "Du dør, hvis du græder" indvier Sigurd Hartkorn Plaetner lytterne i de tumultariske og skelsættende dage op til, at han fik stillet diagnosen multipel sklerose og sin efterfølgende reaktion, som han beskriver som både voldsom og smuk.
Powered by Labrador CMS